УЕФА санкционира испанските футболисти Алваро Мората и Родри с по един мач наказание заради инцидент, свързан с празненствата след спечелването на европейската титла преди три седмици. По време на празника в Мадрид, капитанът на испанския национален отбор и халфът на Манчестър Сити скандираха "Гибралтар е испански," пред хиляди испански фенове.

Изказванията предизвикаха недоволство в Гибралтар, британска територия, която сезира УЕФА по случая. След започнато разследване, УЕФА реши да накаже Мората и Родри, като им забрани участие в следващия мач на испанския национален отбор – гостуване на Сърбия на 5 септември в Лига на нациите.

В официалното си изявление УЕФА обясни: “Наказанието е заради нарушаване на основните правила за уважително поведение, за използването на спортни събития за изразяване на политически позиции, както и за нанасяне на вреди на репутацията на УЕФА и футбола като цяло.”

Отсъствието на важни играчи като Мората и Родри ще бъде сериозно предизвикателство за Испания в предстоящия мач срещу Сърбия. Треньорският щаб ще трябва да намери заместници, които да компенсират липсата на тези ключови футболисти.

Този инцидент подчертава необходимостта от поддържане на уважително поведение и избягване на политически изказвания в рамките на спортните събития. УЕФА ясно заяви, че няма да толерира действия, които могат да навредят на репутацията на футбола и да предизвикат напрежение извън спортния контекст.