Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) публикува официално документа, с който отхвърля жалбата на Барселона, подадена срещу глобата от 500 000 евро от страна на УЕФА. 

Тежката санкция остава и ще трябва да се плати от каталунците. Това стана ясно наскоро.

През юли 2023 година испанците бяха наказани да платят половин милион евро заради неправилно признаване на печалби от продажба на активи. Твърдеше се, че това се дължи на първия от така наречените икономически лостове - продажбата на 10% от аудиовизуалните права на стойност 267 089 000 евро за период от 25 години.

Ръководството на испанския клуб обжалва решението, като смята, че то не отговаря на тежестта на нарушението, но жалбата беше отхвърлена от КАС.

Барселона поиска от комисията да потвърди, че клубът не е нарушил Правилата за лицензиране и финансов феърплей или Правилата за финансова устойчивост и лицензиране на клубове, или, алтернативно, да намали глобата, наложена на клуба.

КАС обаче отхвърли жалбата на Барселона и подкрепи УЕФА по въпроса за незаконното използване на един от финансовите лостове.

Освен това, разходите за делото в Лозана ще бъдат изцяло за сметка на каталунския клуб. Барселона ще заплати собствените си разноски и ще развърже кесията за съдебните разноски на УЕФА, свързани с този арбитражен процес, в размер на 10 000 швейцарски франка (10 647 евро).

В същото време, всичко това идва на фона на критики към президента на Барселона Жоан Лапорта. Опозицията на боса на клуба смята финансовите отчети, които той ще представи, за неверни.

В събота ще има Общо събрание на членовете на "блаугранас", на което ще бъде представен за одобрение финансовият отчет за миналия сезон. Той сочи загуба от 91 милиона евро за клуба.