Съдът в Мадрид отложи днес делото срещу бившия футболист на Реал Сосиедад и Реал Мадрид Чаби Алонсо, докато бъде взето решение дали той е компетентен да го съди по три престъпления срещу Министерството на финансите, които е извършил в периода от 2010 до 2012 година.

Прокурорът иска пет години затвор за Чаби Алонсо, за неговия съветник – Иван Салдия, както и за данъчния му консултант Игнаси Маестре.

Освен това прокуратурата иска футболистът да плати глоба от четири милиона евро, а неговите съветници малко над два милиона евро заради вредите, които са причинени на данъчната агенция.

В началото на съдебното заседание председателят на съдения състав поиска от страните да се произнесат дали са съгласни, че съдът е компетентен да се произнесе или делото трябва да бъде прехвърлено в наказателен съд.

Прокурорът е преценил, че съдът е в състояние да се произнесе, защото обвиненията са за фискални нарушения спрямо настоящия Наказателен кодекс, който предвижда санкции за същите от две до шест години затвор.

Междувременно адвокатите на защитата заявиха, че предпочитат процесът да бъде проведен възможно най-скоро, но са оставили решението на съда и са обявили, че няма да повдигат никакви съдебни дела. 

Съдът е спрял процеса на този етап, за да бъде обсъдено и взето окончателно решение, като то ще бъде произнесено на дата, която ще бъде оповестена допълнително. 

И Чаби Алонсо се яви пред съда, но пак пледира невинен

Чаби Алонсо изправен пред пет години затвор