Президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу говори пред медиите след ексцесиите в града, породени от провелия се в неделя референдум за независимостта на Каталуния. Каталунският бос остро осъди действията на полицията, която на много места употреби сила срещу желаещите да гласуват. Броят на потърсилите медицинска помощ след сблъсъците с униформените надхвърля 700.

Отборът на Барселона се включва в мащабната каталунска стачка

„В случай, че Каталуния извоюва своята независимост, клубът ще трябва да реши в кое първенство ще играе”, заяви Бартомеу.

В неделя отбора на Барселона опита да отмени мача с Лас Палмас, заради случващото се в града. От Испанската федерация заплашиха каталунския гранд със служебна загуба, както и с отнемане на 6 точки от актива им в Ла Лига и в крайна сметка двубоят се игра пред празни трибуни на „Камп Ноу”.

„Подкрепяме напълно свободното изразяване на всяка една позиция. Вчера изразихме ясно нашата, с която осъдихме безразборното насилие по улиците на Барселона. Напълно разбирам, че голяма част от привържениците , както и някои от футболистите, очакваха да бойкотираме мача с Лас Палмас. Накрая обаче стигнахме до алтернативното решение да играем пред празни трибуни”, коментира каталунският бос.

Бартомеу: Всички щяха да ни обвиняват, ако бяхме бойкотирали мача с Лас Палмас

„Действията от страна на властите вчера са напълно неприемливи. Всички жители на Каталуния са си извоювали правото  поне да бъдат чути. Наш ангажимент е да съобщим на света ситуацията в страната ни”, допълни той.