Правителството в Испания обяви причините, поради които е отзовало почетните консули на редица страни в Барселона в последната година и половина. Причината за това е проповядван от тях сепаратизъм. Сред тях през 2017 г. беше и българската футболна легенда Христо Стоичков, пише изданието Europapress

Отговорът от най-високо ниво идва след запитване на лидера на Каталунската демократична партия Жорди Чусла защо се отзовават един след друг хора на тази почетна длъжност. Последният случай е свързан с почетния консул на Гърция в Барселона Фернандо Туро. 

"Правителството на Испания е на мнение, че подкрепата към Каталуния не бива и не трябва да се разбира като препоръка за прокарването на сепаратистки тези. В случаите, в които почетен консул от дадена страна действа в подкрепа на сепаратизма, Испанското правителство ще се обръща винаги към посолството на въпросната страна, за да изрази възмущението си от подобно поведение.".

"И точно поради тази причина ще загубим всякакво доверие към въпросната личност за бъдещ събеседник", се казва в правителствения отговор към Чусла, който пита дали ще има подобни мерки към още почетни консули в Барселона, които са изразили подкрепата си към Каталуния. 

В последната година и половина, освен Стоичков, бяха освободени още почетните консули в Барселона на Финландия, Латвия, Филипините и сега на Гърция.