Българската футболна легенда Христо Стоичков беше един от първите световни звезди, който се застъпи за независимостта на Каталуния. През миналата година дори се стигна до скандал с негови изказвания, свързани с този казус, заради които беше отзован от позицията си на почетен консул в Испания. 

Но Камата стои зад позицията си в защита на северноиспанската провинция и борбата ѝ за независимост, като пред базираното в Мадрид радио "Марка" обяви, че се чувства и каталунец, освен българин. 

"Аз призовах за независимост на Каталуния още през 1992 г., на финала на "Уембли". Изпреварих всички, сега само могат да ми дишат прахта. Чувствам се и българин, и каталунец. Каталуния отвори вратата пред мен и се чувствам свързан и близък с всички там. България и Каталуния са ми еднакво близки на сърцето", заяви Стоичков. 

Той коментира и редица други теми, като взе отношение за звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо, както и засегна темите с Неймар и треньора на Атлетико Мадрид Диего Симеоне. 

"Кристиано е страхотен атлет, никой не може да се мери с него по вложените усилия. Играе добре, вкарва, грижи се за тялото си ежедневно. Ако наистина е голям футболист, трябва да се доказваш всеки ден и той го прави", след което говори и за Диего Симеоне. 

"Диего е страхотен човек, който не си сваля гащите пред никого - нито клуб, нито ръководител. Винаги ще съм му приятел, защото ме покани у дома си, гледах как тренира Атлетико. Той страда с всяка болка на този клуб."

"Винаги ще имам симпатии към Атлетико, защото бях приятел с бившия им президент Хесус Хил и със синовете му. Да, когато играех, феновете им ме освиркваха, но когато им вкарвах, ме аплодираха", сподели Камата и даде обяснението си защо Неймар е напуснал Барселона. 

"Неймар подписа с парижки клуб, защото иска да спечели Златната топка. А ПСЖ е зад "Франс Футбол" и той помисли, че така ще спечели наградата", сподели още Стоичков и накрая сподели очакванията си за Световното първенство в Русия. 

"На първо място сред фаворитите ми е Испания, след това поставям Германия и Франция, а след това идват Бразилия и Аржентина", завърши интервюто си пред радиото Христо Стоичков.