Филмът за периода на Хосеп Гуардиола в Барселона - "Вземи топката, подай топката", излезе на екран в много страни в Европа. В него участват някои от главните действащи лица в ерата на специалиста на "Камп Ноу" - Лео Меси, Тиери Анри, Карлес Пуйол, Шави Ернандес и много други. Всички те споделят своето мнение защо Барселона е смятан за най-великия футболен клуб в историята.

Един от главните епизоди в продукцията е разказът на Шави, Меси и Анри за тактическа промяна в играта на отбора преди важния мач с Реал Мадрид през май 2009 г. на „Сантиаго Бернабеу“. Каталунците премазват своя съперник с 6:2, което легитимира ясно идеите на Гуардиола за години напред.

„При 2:6 направихме нещо различно. Най-вече тактически“, обяснява Шави.

„В онзи ден започнаха и модерните дни на „фалшивата деветка“, добавя Анри.

„Пеп ми каза да се явя един ден преди „Класикото“ в спортния комплекс, за да поговорим за моята позиция“, споделя пък взелият главна роля в спектакъла Лионел Меси.

Анри: В Англия мога да правя невероятни неща, но оставам в Барселона

„Гуардиола променя системата и казва на Анри да играе в канала между бека и централния бранител. Задачата на Ето‘о е същата, но на другия фланг. Анализирахме движенията на централните бранители на Реал. Пеп ни каза, че те никога не излизат да пресират централния нападател. Така ние внедрихме „фалшивата деветка“, който в случая бе Меси. Така винаги бяхме с един повече пред тяхното наказателно поле и имахме числено предимство. Те оставаха статични“, коментира Шави.

„Това беше нещо ново за Реал Мадрид. В онзи мач централните им защитници не излязоха да пресират. Аз се движех свободно пред защитата. Самуел и Тиери отваряха пространство и така дойде първият гол на Анри“, спомня си Меси.

„Всичко работеше. Асистенцията на Меси беше точно това, което искаше треньорът. Лео променяше позицията си, движеше се и това объркваше централните бранители“, добавя Анри.

Това е първият голям миг за Гуардиола в неговата наситена с блясък треньорска кариера. Той връща от миналото позабравената роля на „фалшивата деветка“ – използвана през 30-те години от австриеца Матиас Зинделар, и прави революция в модерната игра.

Меси си пожела титли за 2009 година

източник: БГНЕС

В четирите си години при Пеп – между 2008 и 2012 г., "блаугранас" вдига цели 14 трофея - три пъти титлата в Испания, две купи в Шампионската лига, две Купи на краля, три Суперкупи на Испания, две Суперкупи на Европа и два трофея от Световното клубно първенство.