Старши треньорът на Барселона – Шави Ернандес, със сигурност ще запази поста си, въпреки слабите резултатите на отбора в последните седмици. Легендарният полузащитник все още има доверието на клубния президент Жоан Лапорта, твърди каталунското издание Diario Sport.

В последните си мачове каталунците загубиха дербито с Реал Мадрид, не спечелиха гостуването на Райо Валекано, бяха разбити от изненадата Жирона, а и записаха две последователни загуби при гостуванията в Шампионската лига, като снощи отстъпи на дебютанта Роял Антверп с 2:3.

Gulliver/GettyImages
29 снимки

В ръководството на „Блаугранас“ определено има много притеснения относно последните изяви на отбора и формата на някои играчи. В Барса разбират, че Шави има достатъчно кредит на доверие, за да се измъкне от тази ситуация, и към момента към него няма ултиматум или нещо подобно. През януари, когато на карта вече са поставени трофеи като Суперкупата на Испания и Купата на Краля, ситуацията в отбора ще бъде оценена и всички се надяват, че нещата ще се обърнат в обратна посока спрямо сегашното положение.

От Барселона вече достатъчно пъти подкрепиха публично Шави и не смятат да го правят всеки ден. Нивото на доверие не се е променило.

„Нищо не се е променило при Хави“, са коментирали от клуба след снощната загуба, но натискът върху треньора съществува, пише още испанското издание.

Според информацията, преди мача в Белгия снощи е имало разговор между Шави, Лапорта и спортния директор Деко, в който е била анализирана ситуацията и случващото се напоследък. Тримата са съгласни с много аргументи и мислят еднакво, но има настояване треньорът да бъде по-строг в съблекалнята и да се набляга на предупреждението към слабите изяви на някои играчи, които до момента изглеждаха недосегаеми.

Гостуването на Валенсия на „Местая“ през уикенда трябва да бъде повратна точка, за да се завърши годината при приемливи условия, като е нужно да има реакция от страна на каталунците. Оттам нататък идва месец януари, който е наистина решаващ за бъдещето на проекта. Жоан Лапорта чака доброто на клуба да се случи както миналата година и Шави да си върне доверието. В противен случай се задава мрачно и неясно бъдеще, пише каталунското издание.