Антверп победи Барселона с 3:2 в последен мач от група Н на Шампионска лига. Каталунците си бяха осигурили първото място преди срещата, докато белгийците бяха твърдо последни. Това даде възможност на Шави Ернандес да пусне голяма част от резервите си, като сред титулярите място намериха младоците Ламин Ямал и Ектор Форт. 

Срещата започна отлично за домакините, които поведоха още във 2-ата минута чрез Артур Фермеерен. В 36-ата минута Феран Торес изравни. Антверт отново поведе в 56-ата минута чрез Винсент Янсен. В първата минута на добавеното време на втората част Марк Гиу изравни, но минута след това Жорж Иленихена оформи крайния резултат. 

Барселона завърши на първо място в групата с 12 точки, докато Антверп остана последен с три. 

Gulliver/GettyImages
29 снимки

Домакините стартираха ударно и поведе още във 2-ата минута. Иняки Пеня подаде лошо към Ромеу, който се затрудни с овладяването на топката и тя попадна на крака на Вермеерен. Младокът не се поколеба и веднага я прати във вратата на гостите. 

В 10-ата минута домакините пропуснаха да удвоят аванса си. Винсент Янсен получи в наказателното поле, като от средна дистанция отправи удар в средата на вратаря, който Пеня спаси. Малко по-късно шут на нидерландския нападател премина над вратата. 

В средата на полувремето Барселона овладя инициативата, но без да създава голови положения. Футболистите на Антверп бяха агресивни в единоборствата и не позволяваха на гостите да разиграват спокойно. В 36-ата минута каталунците стигнаха до изравнителен гол. Тогава възпитаниците на Шави организираха страхотна контраатака, при която Ламин Ямал намери Феран Торес, който отблизо не остави шансове на вратаря. 

Втората част започна с неточен удар от далечна дистанция на Фермин Лопес. В 51-ата минута гол на Винсент Янсен беше отменен заради засада. Малко след това домакините поискаха дузпа за нарушение на Сержи Роберто, но такава не беше отсъдена. 

Антверт отново поведе в 56-ата минута. Тогава Алхасан Юсуф намери Винсент Янсен в наказателното поле, а нидерландецът отново преодоля Иняки Пеня, като този път голът му беше редовен. 

След час игра домакините пропуснаха нова добра възможност за гол. Ричи де Лает надскочи всички след центриране в наказателното поле и насочи с глава в горния десен ъгъл, но топката премина над вратата. 

В 65-ата минута Чидера Ежуке отправи удар от средна дистанция, който премина над вратата. Две минути по-късно Сумайла Кулибали блокира опасен удар на Педри. В 72-ата минута Кулибали засече подаване на Тоби Алдервейрелд в противниковото наказателно поле, но топката премина над напречната греда. 

В 83-ата минута удар на Феран Торес беше блокиран от защитник. Топката се озова в Алехандро Балде, който шутира покрай вратата. 

В първата минута на продължението на мача Барселона стигна до изравнителен гол. Илкай Гюндоган центрира от свободен удар, а Марк Гиу отправи удар с глава, който влезе във вратата на Бюте. 

Секунди по-късно Антверп отново стигна до гол. Батай промуши топката до резервата Жорж Илинихена в наказателното поле и 17-годишният французин не сбърка за крайното 3:2. 


Антверп - Барселона 3:2

1:0 Артур Фермеерен (2)

1:1 Феран Торес (36)

2:1 Винсент Янсен (56)

2:2 Марк Гиу (90+1)

3:2 Жорж Иленихена (90+3)

Антверп: Бюте, Де Лает, Алдервейрелд, Кулибали, Вайндал, Юсуф, Фермеерен, Кейта, Керк, Ежуке, Янсен

Барселона: Пеня, Форт, Кунде, Кристенсен, Балде, Ромеу, Роберто, Лопес, Ямал, Торес, Левандовски