Шави Ернандес Креус е една от еблемите на Барселона в последните две десетилетия. Той игра 505 мача за каталунците между 1998 г. и 2015 г., преди да премине в катарския Ал Сад. Шави е рожба на прословутата школа „Ла Масия“, превръщайки се в един от най-успешните й кадри в цялата история.

На 39 години легендарният халф може да прави оценки за настоящия пейзаж във футболния свят. Ето какво сподели той за Барселона, Реал Мадрид, тендециите във футбола и по други теми.

„След ерата на Гуардиола в Барселона нивото на треньорите в испанския футбол се подобри значително. Всички са много подготвени. Гледах онзи ден Еспаньол – Бетис – прекрасен мач, тъй като Руби и Сетиен искат да печелят. Беше фантастичен мач“, сподели Шави.

„По време на Мондиала не беше така. Там треньорите са малко по-консервативни. Там една грешка те праща у дома. И аз ги разбирам. Аз обаче съм от друга мая. Искам да притежавам топката, да правя рискове. В 70% или 80% от случаите на Мондиала отборите чакаха противника, опитвайки да го издебнат, за да вкарат. Това е мъка.

Резултатът понякога убеждава хората, но не и мен. Франция стана шампион, защото бе организиран добре. Всички работеха здраво. Имаха обаче и играчи като Гризман и Мбапе – момчета със страхотни качества. Това обаче мен не ме ентусиазира. Но човек се учи от всичко“, добавя той.

„Аз не мога да дам точната формула, но мога да дефинирам стила. Да играеш добре означава да държиш топката. Контролът върху топката е всичко. Когато отида в парка, не искам някой да се се шегува с мен. Аз искам да се шегувам с него. За някой да играеш добре, е да направиш 20 или 30 паса и да откриеш пространства. За друг – просто с няколко подавания да осъществиш контраатака. Аз уважавам всеки маниер“, казва още Шави.

„Кой играе добре? Челси на Сари играе добре. Харесва ми да ги гледам. Бетис на Сетиен, Арсенал на Емери, Барса на Валверде, Испания на Енрике, Тотнъм на Почетино – те играят добре. Няма нужда да говорим за Гуардиола – той е номер едно. Най-добрият треньор“.

„Реал Мадрид? Реал играе по друг начин, но спечели три поредни Купи на Европа. Когато са без топката, не всеки се нагърбва с отговорности. Те разчитат на индивидуалния талант, без особена роля за колектива. Те играят леко дезорганизиран футбол – без да им ставам критик. „Ще атакувам, ако ти ме атакуваш“. Те печелят заради огромната класа на състезателите си. Естествено, че им е трудно без Кристиано – той носеше уникалния индивидуален потенциал“, коментира халфът.

 „Меси? Какво мога да кажа за него? Най-добрият. Той е необикновен, от друга планета. Трябва да му дават „Златната топка“ всяка година“.

„Не мисля, че Барселона е променила нещо кой знае какво. Тимът винаги иска топката, пресира високо. Никога не промениха стила. Нито при Тата Мартино, нито при Енрике. Валверде използва 4-4-2, който е много по-организиран при преса. Артур е много интересен играч. Момче, което просто не губи топката, но понякога рискува“, казва още Шави.

„Мога да кажа, че мачовете на Атлетико не забавляват. Но трябва да видим къде бяха те преди и къде са сега. Но аз бих играл по различен начин от техния. Във футбола е много по-лесно да рушиш, отколкото да градиш“, завърши легендата.

Спомен за 2:6 на "Бернабеу", или как Пеп Гуардиола променя модерната игра