Старши треньорът на Барселона Шави Ернандес трудно прикриваше разочарованието си от равенството с Еспаньол (2:2) на пресконференцията след каталунското дерби. Неговият тим стигна до точката с гол дълбоко в добавеното време на Люк де Йонг, но преди това Барса пропусна доста положения. Той призна, че отборът му е направил крачка назад и вече е изключително трудно да се бори за титлата. След 23 мача Барселона е на 4-то място, на 15 точки зад лидера Реал Мадрид и един мач по-малко. Шави не подмина и представянето на Люк де Йонг, който вкара четвъртия си гол в последните пет мача на Барса.
 
„За Барса вече е изключително трудно да се бори за титлата, която се отдалечава. Направихме крачка назад, но няма да се предадем до края. Мисля, че можехме да победим. Имахме възможности да поведем с 2:0. Дори при 1:1 създадохме положения, но вместо това допуснахме грешка и съперникът вкара втори гол.

Постижението на Люк не е случайно. Той е професионалист, модел за подражание за младите. Винаги съм го давал за пример. От две положения вкарва едно.

Когато отбележиш в края, усещането е, че си спечелил точка. Но ако анализираме целия мач, трябваше да победим. Играхме по-добре от противника и е жалко, че не решихме всичко в наша полза, когато можехме да го направим. Ако бяхме вкарали втори гол, всичко щеше да е много различно”, добави бившият халф. 
 
Под ръководството на Шави отборът на Барселона е без загуба в 8 поредни мача в Ла Лига, в които записа 4 победи и 4 равенства.