Отборите на Еспаньол и Барселона изиграха шеметно градско дерби, но не успяха да излъчат победител, след като завършиха наравно при резултат 2:2. Педри откри резултата още в 76-ата секунда, но Сержи Дардер изравни в 40-ата минута. Пълният обрат стана факт в 64-ата минута, когато се разписа Раул де Томас, но резервата Люк де Йонг донесе точката за гостите в шестата минута от добавеното време.

Мачът не мина и без изблик на емоции, след като двата тима завършиха срещата в намален състав, тъй като Жерар Пике и Нико Меламет се сдърпаха и бяха изгонени в добавеното време.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Двубоят от 24-ия кръг на първенството предложи доста емоции. Тимът от "Камп Ноу" се оказа напред в резултата рано-рано, но последваха силни финални минути на първата част за Еспаньол, който изравни, а след това заигра още по-силно второто полувреме, когато стигна и до пълен обрат. Буквално в последните секунди обаче позабравеният Де Йонг хвърли в екстаз феновете на гостите.

След това равенство Еспаньол остава на 13-а позиция с 28 точки, с осем повече от опасната зона. Барселона пък се завърна в зона Шампионска лига, като заема четвъртото място с 39 точки, но колкото има шампионът Атлетико Мадрид. С дена по-малко пък е Реал Сосиседад. В следващия кръг Еспаньол приема Севиля, а "Блауграна" гостува на Валенсия, но преди това има тежко домакинство на Наполи в плейофите на Лига Европа. 

КЛАСИРАНЕ В ЛА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


За домакините на вратата стартира 40-годишният бивш страж на Реал Мадрид Диего Лопес, а на върха на атаката оперираше испанският национал Раул де Томас.

Шави Ернандес пък заложи на почти същия стартов състав от този при победата с 4:2 над шампиона Атлетико Мадрид преди седмица. Единствената промяна бе свързвана с включването на Сержиньо Дест от първата минута, който замени наказания Даниел Алвеш. Пиер-Емерик Обамеянг и Усман Дембеле пък бяха на пейката.


Барселона започна срещата във вихрено темпо и още преди да е изтекла и втората минута откриха резултата или по-точно в 76-ата секунда. Жорди Алба центрира от левия фланг в наказателното поле, където Педри беше оставен съвсем сам и засече във вратата на Диего Лопес – 0:1.

След попадението домакините опитаха бързо да се върнат в двубоя и натиснаха, но отправиха само два неточни изстрела.

В 14-ата минута Адама Траоре влезе в наказателното поле и шутира, но покрай вратата.

В следващите минути обаче липсваха положения и пред двете врати, като много рядко се стигаше до удари.

В 37-ата минута отново Адама имаше нов шанс да реализира, като този път обаче трябваше Лопес да се намесва след мощен изстрел на крилото с десния крак в наказателното поле. Ветеранът на вратата на домакините отрази кълбото с рамо, а секунди след това Феран Торес засече с глава центриране отляво, но над вратата. 

Три минути по-късно обаче Еспаньол изравни и то по чудесен начин. Раул де Томас получи отляво в наказтелното поле, но бе затворен и реши да комбинира със Сержи Дардер. Последва негов прецизен удар с десния крак от границата на наказателното поле, а топката попадна в делечния ъгъл на безпомощния Марк-Андре тер Стеген - 1:1.

На почивката беше извършена принудителна смяна в тима на Барса. Ерик Гарсия замени Роналд Араухо, който бе сритан на няколко пъти през първата част. 

В 56-ата минута Барселона отново излезе напред в резултата, когато Гави успя в своята настоятелност и се пребори с Алейш Видал за топката в наказателното поле и я изстреля във вратата на Лопес, но попадението беше отменено след проверка със системата, защото се оказа, че Френки де Йонг е бил в засада във въпросната атака и влияе на играта.

Малко след час игра за гостите на терена се появи Пиер-Емерик Обамеянг, който замени именно Де Йонг.

Домакините стигнаха до пълния обрат в 64-ата минута, когато Дардер даде отличен извеждащ пас за Де Томас, като Ерик Гарсия остана на място и беше прехвърлен, след което нападателят излезе сам срещу Тер Стеген и реализира за 2:1.

Три минути по-късно Педри стреля точно, но право в ръцете на вратаря.

В 72-ата минута Шави пусна в игра Усман Дембеле и Николас Гонсалес, които смениха Жорди Алба и Гави. Така се промени и постройката на Барса, като тимът премина в схема с трима централни защитници, а Дембеле и Траоре заиграха като уиндбекове. 

В продължението на двубоя се стигна до сериозни нерви между Жерар Пике и Нико Меламет. Двамата се сдърпаха, след като Пике плесна по врата Меламет, който после отиде да иска обяснение за действието от защитника. Съдията първоначално показа жълт картон на Мелмет, но двамата играчи отново влязоха в спор и арбитърът им извади по още един такъв и ги изгони.

Буквално в последните секунди на даденото от съдията шестминутно продължение Барселона се спаси от загубата. Тогава Адама Траоре центрира перфектно от десния фланг в наказателното поле, където влезлият като резерва Люк де Йонг се извиси и с отличен удар с глава намери долния ляв ъгъл на Лопес за крайното 2:2.


FT | ЕСПАНЬОЛ – БАРСЕЛОНА  2:2

0:1 Педри 2'

1:1 Сержи Дардер 40'

2:1 Раул де Томас 64'

2:2 Люк де Йонг 90+6'

Червени картони: Жерар Пике (Барселона) 90+2; Николас Меламед (Еспаньол) 90+2' 

Ла Лига, 24-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЕСПАНЬОЛ (4-4-2): 13. Диего Лопес (к) – 22. Алейш Видал, 24. Серхи Гомес, 4. Леандро Кабрера, 3. Андриа Педроса – 10. Тони Вилена ж.к., 20. Кейди Баре ж.к., 25. Янхел Ерера, 10. Сержи Дардер – 11. Раул де Томас, 9. Хави Пуадо ж.к.

Старши треньор: Висенте Морено

БАРСЕЛОНА (4-3-3): 1. Марк-Андре тер Стеген - 18. Жорди Алба, 3. Жерард Пике ж.к. x2 / ч.к., 4. Роналд Араухо, 2. Сержиньо Дест - 16. Педри, 5. Серхио Бускетс (к), 21. Френки де Йонг - 30. Гави, 19. Феран Торес, 11. Адама Траоре 

Старши треньор: Шави Ернандес


Главен съдия: Алехандро Ернандес, Испания

Стадион: „RCDE Стейдиъм“, Корнела де Льобрегат, Испания