Бившият президент на Барселона Сандро Росей е закупил нелегално дроб за Ерик Абидал преди седем години. Разтърсващата информация идва от El Confidencial, а сега Росей лежи в затворa за финансови злоупотреби и укриване на данъци. Ако се докаже това, то неговата присъда може да набъбне още.

Медиите в Испания твърдят, че бившият бос на каталунците се е свързал с трафиканти на органи по телефона, за да поръча черен дроб на Абидал. Френският защитник бе диагностициран с рак на черния дроб през 2011, но след продължително лечение успя да се възстанови.

Разговорът, който е записан, е предаден към испанския върховен съд в Мадрид, където бе последното дело на Сандро Росей преди да влезе зад решеките.

Трафиканството и трансплантирането на нелегални органи е абсолютно забранено в Испания от 2010 година насам. Наказанието е между шест и 12 години в затвора.

Районният Върховен съд в Каталуния излезе със съобщение в сряда сутринта, в което пише, че преди да бъдат събрани всички доказателства по обвинението, то не може да се предприеме, каквито и да било мерки.

53-годишният бизнесмен е обвинен и в укриването на други 15 млн. евро, които са били източени от държавната хазна в периода 2007-2011 година. Той бе прибран в зандана миналата година, когато искаше да закупи мачовете на бразилския национален отбор.

Росей бе президент на Барселона от 2010 и отрича всяко неправомерно действие, което се стоварва върху него. Той бе свързван със злоупотреби и при подписването на Неймар от Сантос с каталунците през 2013 година.

Сега Ерик Абидал е спортен директор в Барселона.