Едно от обвиненията, които търпи Реал Мадри след краха от последните дни, е че президентът Флорентино Перес спря да дава пари за големи трансфери. Всичко това за сметка на бъдещия ремонт на "Сантиаго Бернабеу" - модернизация, която ще струва около 575 млн. евро.

Последният голям трансфер на Реал бе този на Хамес Родригес през далечната вече 2014-а г. Тогава "белите" хвърлиха около 80 млн. евро за изгрялата на Мондиала в Бразилия звезда на Колумбия и Монако. Година преди това сумата беше дори още по-крупна - 100 млн. евро за уелсеца Гарет Бейл, което все още е рекорд за клуба.

От онези дни насам гръмките имена в селекцията секнаха, като започнаха да се харчат пари за млади все още недоказани играчи - суми в рамките на 20-45 млн. евро.

Все пак последният най-скъп бе младият бразилец Винисиус - 45 млн. евро от Фламенго. Имаше покупки като тези на Алваро Одриасола - 30 млн. евро, Мариано - 22 млн. евро, Тео Ернандес - 30 млн. евро, Дани Себайос - 16,5 млн. евро, Браим Диас - 15 млн. евро, Тибо Куртоа - 35 млн. евро.

Като теглим чертата, се вижда, че в последните 4 сезона в Реал са инвестирани точно 384 млн. евро по-малко от големия съперник Барселона, както и около 100 млн. евро по-малко от Атлетико Мадрид.

Целта на Перес в момента е да реновира дома на Реал. Стадион "Сантиаго Бернабеу" е открит през 1950 година, като за Мондиал 82' му е направен основен ремонт. 

Основните дейности ще са свързани с премахването на четирите цилиндъра от външната страна на стадиона - облекчаване на трафика наоколо, поставянето на ултрамодерен покрив, както и направата на нови търговски центрове в зоната на стадиона - повече приходи.

Този план, по-ниските разходи за трансфери и напускането на Кристиано Роналдо през лятото на 2018-а г. до голяма степен са в основата на краха на "белите" от последните няколко дни.

От покоите на Рая до гибелта на бездната: Защо Реал Мадрид слезе от трона?