Реал Сосиедад е новият носител на Купата на краля след победа с 1:0 над Атлетик Билбао във финала. Скъпоценния гол вкара Микел Оярсабал от дузпа в 63-ата минута.
 
Този мач трябваше да се състои миналия сезон, но сблъсъкът за трофея няколко пъти беше отлаган заради пандемията от коронавирус. Големите баски съперници за първи път се изправиха в директен спор за ценното отличие, което е трето във витрината на тима от Сан Себастиан. 

20 снимки

Двубоят започна с по-активна игра на Сосиедад и още в 6-ата минута Давид Силва отправи удар, който обаче бе блокиран. Тимът от Билбао отговори с шут на Раул Гарсия, но топката не намери целта. В 18-ата минута Алварес се размина с топката при центриране отдясно и само навременната намеса на Мартинес запази вратата на Атлетик суха.

Страхотен индивидуален пробив на Александър Исак в 22-ата минута внесе смут в отбраната на Билбао и като по чудо топката не се озова във вратата на Унай Симон. Икер Мунианин показа класа в 29-ата минута, но изпусна момента за подаване и бранител на Сосиедад изчисти. Пак той две минути по-късно можеше да вкара с глава, но след рикошет топката излезе в корнер.
Най-добрата възможност до момента беше в 32-ата минута, когато вратарят Унай Симон с дълъг пас намери Иниго Мартинес пред наказателното поле на Сосиедад. Защитникът овладя топката и веднага отправи топовен шут под гредата, но Алекс Ремиро внимаваше и изби.

Още в първата минута на втората част след центриране отляво топката удари в ръката защитника на Билбао Иниго Мартинес на границата на наказателното поле. След проверка на ситуацията с ВАР реферът Естрада Фернандес отсъди фаул, тъй като според видеоповторенията непозволената игра не е била вътре в пеналта.

Гросмайсторски пас в 58-ата минута на Микел Мерино към бързоногия Кристиан Порту завари неподготвен защитника на Билбао Иниго Мартинес, който събори нападателя на Сосиедад. Реферът Естрада Фернандес посочи бялата точка и изгони бранителя. След намесата на ВАР червеният картон бе заменен с жълт, но решението за дузпа не бе променено. Близо 5 минути играта беше спряна преди Микел Оярсабал да открие резултата от 11-метровия наказателен удар в 63-ата минута.

Голът наля олово в краката на играчите от Билбао и те дълго не успяваха да застрашат вратата на съперника. Едва в даденото 8-минутно продължение стигнаха до няколко удара, които не притесниха вратаря Алекс Ремиро. 

Халфът на Реал Сосиедад Микел Мерино бе избран за най-полезен играч във финала.

АТЛЕТИК БИЛБАО - РЕАЛ СОСИЕДАД 0:1

0:1 Микел Оярсабал (63-дузпа)

АТЛЕТИК БИЛБАО: Унай Симон, Оскар де Маркос, Йерай Алварес, Иниго Мартинес, Юри Берчиче, Алекс Беренгер, Дани Гарсия, Унай Венседор, Икер Муниаин, Иняки Уилямс, Раул Гарсия 

Треньор Марселиньо Гарсия Торал
 
РЕАЛ СОСИЕДАД: Алекс Ремиро, Андони Горосбел, Игор Субелдия, Робин Льо Норман, Начо Монреал, Давид Силва, Мартин Субаменди, Микел Мерино, Александър Исак, Микел Оярсабал, Кристиан Порту
 
Треньор Иманол Алгуасил  
 
Съдия Естрада Фернандес
 
Стадион "Ла Картуха", Севиля