Барселона не успя за пореден път да се измъкне по-сериозно пред големите си конкуренти – Реал Мадрид и Атлетико Мадрид в битката за титлата, записвайки равенство 1:1 като гост на Валенсия в мач от осмия кръг на испанската Ла Лига.

По този начин пръв преди паузата за национални отбори в Испания ще бъде Севиля, който има 16 точки, а "блаугранас" записа 15 след тази среща. Атлетико е трети със същия актив, но по-слаба голова разлика, а четвърти е Реал Мадрид с 14, който допусна изненадваща загуба от Алавес (0:1) в събота. Валенсия пък е на незавидното 13-о място с девет пункта. Това е четвърти пореден мач в шампионата за Барса, в който каталунският гранд не може да стигне до успеха, като последният такъв датира от 15 септември – срещу Реал Сосиедад с 2:1 като гост.

Ернесто Валверде излезе с класическото за Барса 4-3-3, а на върха на атаката бяха – Фелипе Коутиньо, Лионел Меси и Луис Суарес. Томас Вермаелен застана до Жерард Пике. Наставникът на Валенсия Марселино пък стартира с Миши Батшуай и Кевин Гамейро на „Местая”, а на вратата за „лос че” бе Нето.

Дуелът между двата тима стартира по мечтан начин за „прилепите”, които поведоха в резултата след малко повече от минута игра. Топката бе центрирана от корнер, а слаби намеси, за пореден път през сезона, от страна на каталунската отбрана доведоха до гола на валенсианците. Топката премина край Пике, а после през Вермаелен и Нелсон Семедо, за да може Езекиел Гарай да се разпише.

24 снимки

Къде-къде противно на очакванията Валенсия стартира по-настъпателно, като в шестата минута Гамейро пусна към Батшуай, а бившият стрелец на Челси отправи силен удар, който мина край страничния стълб на Марк-Андре тер Стеген. Секунди по-късно Жофри Кондогбия бе близо да открие резултата, ала късметът му изневери и топката излетя в аут.

В 23-ата минута пък за пореден път Лионел Меси отърва Барса. „Десетката” на Барселона комбинира бързо със Суарес и стреля силно отвъд наказателното поле. Ударът бе ужасно прецизен и „облиза” дясната греда на Нето и влетя в мрежата му – 1:1. Това бе преломният момент за Барселона, който заигра уверено на „Местая”, опитвайки да осъществи пълен обрат.

Все пак обаче пред вратата на Нето нямаше кой знае колко сериозни опасности, тъй като отбраната на „прилепите” се прегрупираше доста сигурно.

Десет минути след старта на втората част Меси бе близо до своя втори гол, както и такъв за Барселона, но Нето уверено спаси. Три по-късно Коутиньо открадна топката от Дани Парехо, но халфът на Валенсия го задържа и го удари през лицето. Реферът Гонсалес Гонсалес декорира в жълто и двамата, а доминацията на Барса над опонента продължавае, но ударите пред домакинската врата бяха кът.

24 снимки

В 78-ата минута уругваецът Луис Суарес се строполи в наказателното поле, искайки дузпа, че е изблъскан в гръб, но съдията не се впечатли от исканията му.

До края на мача нямаше сериозни опасности и драми пред двете врати, като слабата успеваемост да отправи опасен удар към вратата на Валенсия продължи с пълна пара.

В идния кръг Барселона приема лидера Севиля на „Камп Ноу”, докато Валенсия чака Леганес у дома.