Защитникът на Барселона Жерар Пике заяви, че предпочита градското дерби пред Ел Класико. Той дори сравни удоволствието от победите над Еспаньол със секс. 
 
“Отдавна имам повече пари в сметката, отколкото е целият бюджет на Еспаньол. Харесва ми да играя на техния стадион дори повече отколкото на “Сантяго Бернабеу”. Зарадвах се при завръщането им в Ла Лига. Когато излизаш на терена под освиркванията, започваш да се смееш. Това озлобява още повече феновете. Нищо не може да се сравни с това, по-добро е от секса. В тези хора се е натрупала голяма омраза и гняв от предишните години. Дори феновете на Реал са по-доброжелателни”, коментира Пике. 
 
Той става често обект на подигравки и обидни скандирания по време на мачовете с Еспаньол. В последния мач между двата отбора бяха регистрирани четири случая на скандирания по негов адрес и съпругата му Шакира. Пике беше сравняван с козел, поставяна беше под съмнение и хетеросексуалността му, както и родителството на общото им дете с колумбийската попзвезда.
 
Пике коментира и темата с излизането на футболистите по нощни заведения. 
 
„Трябва да спрем да говорим по тази тема. Ние сме млади хора и трябва да намерим баланса. Който не го прави, си е негова отговорност“, категоричен е той.