Един от най-опитните в съблекалнята на Барселона - Жерар Пике открито нападна бившия вече президент на клуба Хосе Мария Бартомеу, разказа как той и Лионел Меси са били излъгани от него и го обвини в липса на лидерство докато е бил начело на клуба. 

“Бартомеу излъга в очите мен и Лео Меси. Каза ни, че не знае нищо за "Барселонагейт". Аз излязох да го защитя на пресконференция, а той знаеше, че отговорен за всичко е неговата дясна ръка. По-късно го острани от работа, но не му спря заплатата. Двамата бяха много близки и точно за това ме излъга в очите. По-късно в едно интервю го критикувах за това, а той ми писа, че казаното от мен не е вярно. По това време бяха взети лоши решения".

"Бартомеу бе човек, който не може да казва не, не може да отказва и заради това не се появяваше на базата на клуба. Играчите трябва да вършим работата, която треньорът ни е поставил, но също така и президента трябва да вървши своята. Именно това не ставаше по негово време, а липсата на лидерство се прехвърли на всички нива, включително на терена. Съветваха ни хора, които нямаха представа от нещата”, разказа Пике.

В крайна сметка Бартомеу бе свален от поста  президент на Барселона след вод на недоверие, а клубът бе оглавен от Жоан Лапорта, който се завърна начело на клуба за нов мандат.