Лидерът в испанската Ла Лига - Барселона, постигна нова важна победа в битката за титлата. В двубой от 19-ия кръг на първенството каталунците се наложиха трудно с минималното 1:0 като гост на Жирона. Единственото и победно попадение реализира Педри в 61-ата минута, който записа своя юбилеен мач №100 за тима.

Барса очаквано трудно стигна до победата срещу регионалния съперник, който имаше своите ситуации за гол в края на мача. Роберт Левандовски изтърпя и третия си мач наказание и в негово отсъствие Шави заложи на Ансу Фати. Барселона традиционно владееше повече топката, но трудно стигаше до опасни ситуации пред вратата на съперника.

Gulliver/GettyImages
55 снимки

Домакините стартираха по-добре и имаха първата възможност за попадение в третата минута, когато Ян Коуто се измъкна зад защитата, но в крайна сметка ударът му беше блокиран.

Гостите обаче овладяха положението на терена и наложиха натиск, а в 15-ата минута вратарят Гасанига загуби топката в наказателното си поле, но от последвалия удар на Усман Дембеле не се стигна до нещо опасно.

Малко след това Дембеле усети болки в лявото бедро след спринт и поиска смяна, като при излизането си изглеждаше сравнително добре. На негово място се появи Педри.

В 29-ата левият бек на Жирона - Мигел Гутиерес, сбърка при подаването си, след което Ансу Фати веднага шутира, но в аут.

Четири минути преди края на полувремето Педри стреля слабо по земя, а малко след това Фати получи жълт картон за опасно влизане в тялото на вратаря на Жирона.

На почивката Шави замени Маркос Алонсо с Жорди Алба.  

Барселона обаче поведе в резултата в 61-ата минута, когато Алба намери Педри, който завърши бърза атака след нова грешка в защитата на Жирона - този път на капитана Хуанпе.

В последните двадесет минути Жирона наложи натиск. При едно центриране в наказателното поле се създаде впечатление, че Алба и Гарсия извършват нарушения, задържайки футболисти на Жирона. В 75-ата Жул Кунде се намеси след прострелно подаване към Валери Фернандес.

Барселона така и не можеше да намери втория гол, а домакините създадоха три положения. При едно от тях Иван Мартин пропиля страхотен шанс в 86-ата минута, когато от 3-4 метра не уцели вратата.

Напрежение пред Тер Стеген имаше до последния съдийски сигнал, след като гостите единствено се бранеха. Германският страж трябваше да се намесва решително в последната атака на съперника.

С този успех възпитаниците на Шави Ернандес увеличиха преднната си на върха пред Реал МАдрид на шест точки. Барса има 47, докато "Лос Бланкос" са втори с 41, но ще изиграят своя мач от кръга в неделя срещу третия Реал Сосиедад. Жирона остава на 12-ата позиция с 21 пункта. В следващия кръг каталунците гостуват на Реал Бетис, докато Жирона приема

КЛАСИРАНЕ В ЛА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


FT | ЖИРОНА – БАРСЕЛОНА  0:1

0:1 Педри 61'

Ла Лига, 19-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЖИРОНА: Гасанига, Арнау, Бернардо, Хуанпе, Гутиерес, Рикелме, Ерера, Ромеу, Алейш, Коуто, Кастейянос

Старши треньор: Мичел

БАРСЕЛОНА: Тер Стеген, Кунде, Араухо, Гарсия, Алонсо, Бускетс, Де Йонг, Гави, Рафиня, Дембеле, Фати

Старши треньор: Шави Ернандес


Главен съдия: Алехандро Мунис Руис, Испания

Стадион: „Естадио Мунисипал де Монтивели“, Жирона, Испания