Барселона разби Реал Мадрид с 5:1 в последното "Ел Класико". Сблъсъкът се проведе без двата си най-ярки символа от последното десетилетие - напусналия в посока Ювентус Кристиано Роналдо и контузения Лионел Меси.

Срещата се оказа последна за тогавашния наставник на Реал - Жулен Лопетеги, който бе уволнен само 24 часа след краха на "Камп Ноу".

На негово място застана временният вариант Сантиаго Солари, който няколко мача по-късно вече бе получил картбланш да води тима до края на сезона.

От онзи ден насам минаха 100 дни - повече от три месеца. Ето какво се промени в състава на "Белия балет" след онази загуба

1. Реал влезе в силна победна серия преди двубоя

В последните си 5 мача преди "Ел Класико" "белите" взеха победи над Севиля (2:0) , Жирона (4:2), Еспаньол (4:2), Жирона (3:1), Алавес (3:0). Това се случва за първи път през сезона.

Реал продължава да се бори на три фронта - Ла Лига, Шампионска лига и Купата на краля, което в началото на сезона изглеждаше нещо, на което трудно ще се радват на "Бернабеу" през февруари.

Сантяго Солари

източник: Gulliver/GettyImages

Преди двубоя на "Камп Ноу" преди 3 месеца Реал бе записал три тежки загуби - 0:1 от ЦСКА Москва в Шампионска лига, 0:1 от Алавес и 1:2 от Леванте. Единствено в навечерието на гостуването на Барса "белите" взеха победа над Виктория Пилзен у дома (2:1) в Турнира на богатите.

2. Реал изглежда във форма

За първия двубой с Барселона за "белите" не игра контузеният Дани Карвахал. Звездите Бейл, Бензема и Модрич бяха апатични, изтощени, като сякаш им бе безразлично какво става около тях. Защитата бе разклатена, а физически тимът изглеждаше изстискан.

В момента нещата са различни. Под взискателната ръка на кондиционния треньор Антонио Пинтус (между другото помощник и в щаба на Зидан) играчите на Реал Мадрид се наслаждават на върховата си физическа форма.

Лука Модрич

източник: Gulliver/Getty Images

Отбраната се подобрява с всеки изминал мач, а необичайни герои като Одриасола, Себайос, Регилон и Маркос Йоренте успяха да намерят място в състава, най-вече заради своя физически потенциал - да играят на максимум през 90-те минути, интензивно да пресират съперника, да се включват неуморно и в двете фази на играта.

3. Винисиус Жуниор - новият герой

Едва ли някой си е представял, че 18-годишният бразилец Винисиус ще се радва на такъв старт на кариерата си в Реал Мадрид. 4 гола в 20 мача във всички турнири за крилото, което омагьосва "Бернабеу" с всяко свое докосване. Новият герой на "Кралете".

Винисиус

източник: БГНЕС

Винисиус изглежда мъдър за годините си, не се впуска в кой знае какви технически приумици, играе за отбора, а не за себе си (нещо неприсъщо на неговите сънародници) и е страшно полезен на скорост. Има страхотна визия и може да носи нестандартното.

В часовете преди срещата с Барса се разрази сериозен дебат дали Винисиус да бъде титуляр, особено с оглед на завърналите се след контузии Марко Асенсио и Гарет Бейл. Бразилецът обаче изглежда във форма, а другите двама тепърва навлизат в ритъм. Очаква се Солари да вкара младежа в тройка с Лукас Васкес и Карим Бензема в предни позиции (4-3-3).

4. Ефективност пред вратата на съперника

Реал на Лопетеги беше твърде безполезен, когато говорим за голове. Тимът не успя да вкара попадение в цели 481 минути - втората най-лоша серия в 116-годишната история на клуба.

Карим Бензема

източник: БГНЕС

Сега ситуацията е различна, като в последните си 5 двубоя Реал е реализирал 16 гола (3,2 на мач). Големият лидер в нападение се казва Карим Бензема - 6 попадения в последните 4 мача.

5. Казусите "Марсело" и "Иско"

Две от звездите на Реал в последните години просто не намират място в плана на Солари. Контузията на Марсело накара аржентинеца да залага на юношата Серхио Регилон, но това продължи дори и когато Марсело бе готов за игра.

м

източник: Gulliver/GettyImages

За Иско вече всичко е казано - Солари просто не одобри ниското себераздаване на халфа в тренировките, както и цялостната му работа в защита и нападение по време на малкото мачове, в които игра. Така треньорът си намери заместници като Йоренте и Себайос, които да покриват ролята на испанеца.

Още по темата:

Преди първото за 2019-а Ел Класико: Знаете ли, че…

Ще спре ли Реал хегемонията на Барса в Купата на Краля? 

Барселона излиза със специални екипи в Ел Класико