6 август 2003 година. Може би не са малко тези, които помнят ясно какво се случи на този ден. Ден, който промени завинаги историята на футбола.

В един приятелски мач между Спортинг Лисабон и Манчестър Юнайтед бе даден стартът на португалската епопея, която вълнува милионите сърца на запалянковците и до днес.

Кристиано: Никога не съм имал проблеми в Англия, затова искам да се върна

“Червените дяволи” водени от своята икона сър Алекс Фъргюсън пристигат в Португалия за зрелищната контрола при откриването на новия дом на “лъвовете” - Ещадио Жозе Алваладе.

Шампионите на Англия вече са приключили своето предсезонно турне в САЩ, но умората явно взима своя превез и те губят срещата с 1:3. Луиш Фелипе в 26-ата и Жоао Пинто в 62’-ата и 81’-ата минута на срещата натриват носовете на безспорните фаворити и то пред родна публика. Две минути преди края на двубоя Хуго изпраща топката в собствената си врата и така за 3:1 на новия храм на “лъвовете”.

Кристиано сравни критиците си с низши форми на живот

Както знаем футболът е игра на голове, но в този мач едно 18-годишно момче прави разликата на терена. След срещата няколко от играчите на Юнайтед се изреждат пред сър Алекс Фъргюсън, за да споделят възхищението си от представянето на талантливия португалец.

13 години по-късно това талантливо бързоного момче разкрива какво се е случило в онази необикновена вечер.

“Бе невероятен мач в перфектната вечер. Някои от съотборниците ми ми казваха след мача: „Отиваш в Манчестър“. Сър Алекс Фъргюсън искаше да говори с мен. Аз отидох до съблекалнята им, той ме представи на играчите. Беше забавно, а аз бях леко срамежлив. Сър Алекс Фъргюсън ми каза „Искам те сега“. Два дни по-късно говорих с треньорите. Отидох в Англия и подписах”, разказва той.

Опасностите, които дебнат Роналдо отвсякъде

Едва ли някой от вас все още се чуди за кого става въпрос. На плещите му лежат цели 4 Златни топки, 4 Златни обувки, 22 трофея на клубно ниво и титлата от европейското първенство във Франция през 2016 година. Кристиано Роналдо се превърна в легенда на Португалия, на Манчестър Юнайтед, на Реал Мадрид и на футбола още преди да е закачил бутонките на пирона.

Трансферът му от Спортинг в Юнайтед през 2003 година е за сумата от 12.24 милиона паунда. Мижава сума спрямо днешните харчове на пазара за играчи. Дори и не мислим да го сравняваме с шокиращия ход на Пари Сен Жермен спрямо Неймар. От толкова повтаряне тези 222 милиона евро се превърнаха в нищожна сума.

Роналдо: Никога не съм крил нищо, не си търся проблеми

Ще сравним трансфера му с този на 16-годишния талант на бразиския Фламенго. Преминаването на младия футболист в Реал Мадрид вече е 100% сигурно, след като той навърши 18 години.  Тогава “белите” ще платят, внимание, 37.7 милиона паунда за момчето.

Щом за хлапета мизата се вдигна толкова, представете си до какви измерения ще се стигне на пазара за големите риби. Но всичко това остава в миналото.

Факт е, че днес се навършват точно 14 години от деня, в който сър Алекс Фъргюсън взе решение да изкара таланта на Роналдо на светло, а от там насетне историята говори.