Звездата на Барселона Лионел Меси е отправил сходни заплахи за напускане с тези, които Кристиано Роналдо предяви пред Реал Мадрид сега. Каталунското издание „Мундо Депортиво” разкри, че критичната ситуация с петкратния носител на Златната топка се разразила миналото лято, когато той получил първата си присъда по делото за укриване на данъци.

Кристиано: Тръгвам си, няма връщане назад

Ново 20: Кристиано преосмисля решението си

Роналдо реши да си плати данъците

Решението на съда бе оповестено през юли, когато Меси и неговият баща – Хорхе получиха присъди за по 21 месеца затвор. Макар че испанското законодателство позволява присъди до 24 месеца да бъдат приложени като условни, огорченият футболист веднага е потърсил диалог с клубната управа, пред която обявил, че напуска. Аргументите, които той изтъкнал, са сходни с тези, които се приписват на Роналдо в момента – най-вече, че клубът не е сторил достатъчно, за да го защити.

Има цена за Кристиано, и тя не е 1 милиард

В Каталуня сигурни - Роналдо шантажира Реал за пари

За разлика от португалеца, Меси имал и готов вариант за спасение. „Мундо Депортиво” твърди, че едва ли не нападателят е бил вперил взор към Манчестър Сити, където Хосеп Гуардиола тъкмо бе застанал начело. Проблемът бе в това, че англичаните не пожелаха да платят 250 милиона евро, колкото е освобождаващата клауза в договора на футболиста. Сити предложи „само” 160 милиона, което се стори недостатъчно на „блаугранас”.

Върховният съд в Испания потвърди присъдата за Меси

Въпреки всичко Меси изобщо не се бил отказал от намерението си да бяга, докато не се намесил бившият ас на Ливърпул Луис Суарес. Уругваецът, чиято кариера в Англия премина през редица върхове и глупави прояви на терена, провел две вечери с Меси и в крайна сметка го убедил да започне тренировки.