Голямата звезда на Барселона Лионел Меси и неговият баща – Хорхе, изглежда отново ще се окажат в центъра на скандал с данъчни измами. Изданието Mediapart съвместно с Football Leaks изнесоха документи, според които двамата изпълняват схемите си с активното съучастие на клуба.

Френското издание разкрива, че измамите касаят периода 2009-2014 или с други думи казано – точно след периода 2007-2009, за който аржентинецът и неговият родител получиха условни присъди. Двамата бяха осъдени съответно на 21 и 15 месеца, които по силата на испанското законодателство не бяха ефективни присъди, а впоследствие бяха дори заменени с глоби.

Mediapart твърди, че следователите, провели известното вече разследване през 2016 година, също са имали известни съмнения, че порочната практика е продължила и след периода, за който откриха доказателства. Сега изданието твърди, че се повдигат нови въпроси относно плащания на Барселона до сметка в Люксембург, собственост на лондонската компания Sidefloor. Шефът на фирмата Дейвид Уейгууд, който се явява приближен на Хорхе Меси.

Между 2009 и 2014 година по въпросната сметка Барселона превежда общо 6,7 милиона евро, като транзакциите са оправдани като плащания за агенти и скаутски услуги. Според разследващите най-вероятно чрез този финансов пакет изкуствено е намалена официалната заплата, която Барселона плаща на Меси като клуб и съответно – данъците, които той дължи на хазната.  Също така властите имали скептично мнение относно способностите на Хорхе Меси като футболен скаут.

От Mediapart подчертаха, че са опитали да се свържат с бащата на Меси и Барселона, но не получили какъвто и да е отклик.