Испанецът Франсиско Лопес твърди, че именно той е този, който е създал системата VAR във футбола, след като е представил проекта на Министерството на образованието и културата в Испания през септември 1999-а година. Тогавашният му конспект и проект се е наричал „El Futbol del siglo XXI” (Футболът на XXI-и век).

Откак системата беше внедрена за първи път през 2018-а година на Световното първенство в Русия сред мъжкия футбол, Лопес твърди, че идеята му е изплагиатствана от ФИФА. През годините испанецът се опитваше всеячески да признаят неговото изобретение от ФИФА и Кралската испанска футболна федерация, но без краен успех.

10 снимки

След седем години борба, той решава да премести делото си в Търговския съд в Мадрид, където съдия ще определи дали ВАР ще продължи да се използва във футбола. Изслушването е насрочено за вторник.

През 2018-а Лопес изпрати молба до RFEF и ФИФА да не използват системата, за което поиска компенсация от 15 милиона евро, заявявайки, че разполага с всички доказателства, за да докаже изобретението си. „Преди години това изобретение го направих с цел да помага на футбола. Сега „не искам да имам общо с това“, тъй като виждам как ФИФА действа в свой собствен интерес“, коментира тогава той.