След унизителната загуба от Бенфика с 0:3 в Шампионската лига, съдбата на Роналд Куман изглеждаше ясна. Всички предполагаха, че нидерландския наставник ще бъде уволнен на следващата сутрин. Другият вариант за смяна на бившият защитник беше непосредствено след гостуването на Барселона на шампиона Атлетико Мадрид. Визитата в Мадрид бе загубена с 0:2, но и тогава не последва уволнение.

Според много източници, Куман е наясно, че позицията му в клуба не е сигурна, но след срещата с "дюшекчиите", лично президентът на каталунците Жоан Лапорта е изразил подкрепата си към наставника.

Лапорта не остана безучастен и аргументира решението си в свое изказване, споделяйки, че Роналд Куман заслужава доверие по много причини.

„Всички разбираме, че не постигаме необходимите резултати. Разбирам и реакциите на привържениците, но се надявам да дадат още малко време и търпение на треньора - той го заслужава“, каза президентът на каталунския клуб.

Според Mundo Deportivo, Лапорта се е застъпил за наставника, заради кадровите проблеми на Барселона в последните седмици. Лапорта вярва, че със завръщането на Ансу Фати след 10-месечно отсъствие, както и други фигури в предни позиции като Серхио Агуеро и Усман Дембеле отборът ще придобие съвсем друг облик.