Президентът на Барселона - Жоан Лапорта, обвини бившето клубно ръководство за фалшиви плащания и други незаконни дейности, свързани с управлението на "каталунците".

Каталунците вече започнаха свое независимо разследване на възможни нарушения по време на мандата на Хозеп Бартомеу (2014-2020 година).

"Нашият одит установи плащания, за които разбираме, че са в резултат на изцяло неправилно управление на клубните средства. Не се изключва незаконно обогатяване на тези, които са направили въпросните транзакции", заяви Лапорта по време на пресконференция.

Хосе Мария Фустер-Фабра, адвокат на Бартомеу, каза пред „Ройтерс“, че неговият клиент е "изцяло спокоен" по отношение на обвиненията, но за момента няма да прави повече коментари, защото няма достъп до резултатите от разследването и одита, поръчани от настоящото ръководство на Барса.

Жоан Лапорта поясни, че от клуба вече са подали жалба в местната прокуратура срещу Бартомеу и неговия екип, които са разследвани за неправилно управление на клубните средства, незаконно присвояване, фалшива отчетност и фалшифициране на документи.

"Нашето ръководство не е било катастрофално. Ла Лига, УЕФА и одиторите казват това, а „Форбс“ ни оцени като най-скъп клуб в света", коментира Жозеп Бартомеу.

От прокуратурата вече потвърдиха, че тече разследване, но отказаха да разкрият повече подробности.