Талантливият вътрешен полузащитник Карлес Аленя започна да показва защо е считан за един от най-добре шлифованите диаманти в школата на Барселона.

Аленя се включи отлично в двубоя за Купата срещу Културал Леонеса, когато в средата на втората част трябваше да замени контузения Сержи Сампер. С играта си в двубоя Аленя даде ясна заявка пред Ернесто Валверде, че заслужава повече минути в първия отбор.

След като се появи на терена, играта на Барса се промени. С много индивидуални качества и технически способности Карлес Аленя започна да държи умело топката в себе си, да открива празните пространства в блока на съперника и в същото време да диктува темпото на срещата. Той е само на 20 години, но изглежда достатъчно узрял, за да се бори за място сред 11-те.

В последните години играчът от каталунския град Матаро е диригент в средата на терена за юношеските формации на Барса. Още в началото на тази календарна година Аленя подписа договор с първия отбор до лятото на 2022 г. На този етап обаче се очаква да бъде отдаден под наем, за да натрупа игрови стаж.

Той тежка контузия преди началото на кампанията и не успя да осъществи ефективна предсезонна подготовка. Още в първия си мач за сезона обаче специалистите в Испания видяха в момчето потенциал, на който трябва да се даде сцена за изява.

Аленя има изключително сходен начин на игра като този на Иниеста и Меси. Близък контакт с топката, почти прилепнала до обувката. Има усет към празните пространства, колкото и тесни да са те, и игрова визия, характерна за момчетата, излизащи от "Ла Масия".

В Леон Карлес направи още една крачка напред към първия отбор. Да, той сега ще се върна във втория тим на каталунците, но Валверде вече ще има едно наум на какво може да разчита в бъдеще. Треньорът не трябва да пропуска шанса да интегрира младежа. Много клубове вече посягат към него, но той със сигурност ще иска да триумфира в Барселона.