На днешния 8-и април, когато Православната църква отбелязва Великден, едва ли има по-голям мач в цяла футбола Европа от безмилостния дуел за сърцето Мадрид между Реал и Атлетико. Винаги горещият двубой ще бъде украшението на 31-ия кръг в Ла Лига, като стартира от 17,15 часа българско време.

Срещата е общо 219-ата в историята на съперничеството, а фактът че вторите в класирането „дюшекчии” водят с 4 точки пред „лос бланкос” само покачва залозите още повече. Предвид оставащите 7 кръга до края на шампионата става все по-очевидно, че титлата е мираж и за Атлетико, и за Реал предвид огромната преднина на лидера Барселона. Наставникът на „кралете” Зинедин Зидан вече публично обяви, че играчите му имат дълг да се преборят за втората позиция.

Формата на Реал изглежда страхотна – тимът влиза в срещата след 6 победи в последните си 6 мача във всички турнири. Домакинският фактор също е от значение, тъй като в последните си 5 мача на „Бернабеу” „лос меренгес” неизменно завършваха като победители.

Представянето на Атлетико от началото на календарната година също заслужава само комплименти. Отборът спечели 10 от 13-те си шампионатни мача в този период (1 равен, 2 загуби).

Иначе в исторически план преимуществото на Реал в преките сблъсъци е стряскащо. „Белия балет” има 109 победи над градския съперник, докато успехите за Атлетико са почти наполовина – 55. Равенствата са 54. Интересно е да се отбележи, че напоследък „рохибланкос” се представят внушително при гостуванията си срещу именития съсед – 3 победи и 1 реми в последните 4 сблъсъка на „Бернабеу” в Ла Лига.

Ако днес капитанът на Реал Мадрид Серхио Рамос вземе участие в срещата, то той ще стане еднолично вторият играч с най-много двубои в съперничеството (37).

Другият интересен фактор е, че двубоят реално ще противопостави втората най-добра атака в испанското първенство (Реал  с неговите 76 гола) и най-силната защита (Атлетико е допуснал само 14 попадения дотук, дори лидерът Барса е инкасирал повече - 16).