Реал Мадрид се спаси от загуба срещу Атлетико (1:1) с гол на 18-годишния Алваро Родригес. В 85-ата минута той се извиси над всички и в стил "Кристиано Роналдо" прати с глава топката в мрежата. Младокът влезе в игра малко преди това, но бързо привлече вниманието и вече е сочен за бъдещата голяма звезда на "кралете".
 
Но кой всъщност е този неизвестен герой за Реал, който носи обувки №48?
 
Успешните смени бързо се превръщат в негова запазена марка. Уругвайският талант се отличи с асистенция в дебютния си мач в Ла Лига пет минути след появата си на терена, а 8 минути снощи му бяха достатъчни да вкара първото си попадение. Така на 18 години и 226 дни Алваро стана най-младият голмайстор в това дерби от началото на века. През 2007 г. Гонсало Игуаин се разписа на 19 години и 76 дни. 
Алваро е роден в Каталуния и кариерата му стартира в малко известните местни Глобал Паламос и Жиронес Сабат. През 2015-а, когато е едва на 11 г., той е забелязан от Хетафе, а пет години по-късно се мести в Реал Мадрид. В началото е поставян на левия фланг, но бързо е преместен на върха на атаката. 
 
През 2021 г. Алваро дебютира за Кастилия в трета дивизия и много бързо спечели доверието на старши треньора Раул. Испанската легенда хареса най-вече това, че талантът го слушаше внимателно и бързо схващаше  всичко. През сезон 2021/22 Родригес изигра 648 минути за втория отбор на Реал Мадрид, в които вкара четири гола и даде 4 асистенции. Тази година той има пет гола за 1257 минути, но трябва да се отбележи, че постоянно се движи между основния състав и дубъла.
 
Алваро има мачове за юношеските отбори на Испания, но избра да играе за Уругвай. Въпреки че е роден и израснал в Испания, той избра националния отбор заради произхода на баща си. Миналата година на младежкото първенство на Южна Америка той спечели сребърни медали с Уругвай и вкара пет гола в седем мача. Само бразилците Андрей Сантос, който вече е в Челси, и Витор Роке отбелязаха повече.
 
Още в края на октомври Карло Анчелоти започна да включва Алваро в разширения състав, но дебютът му за "кралете" бе на 3 януари за Купата на Испания срещу скромния Казерено. Алваро излезе в 67-ата минута вместо Еден Азар, а две минути по-късно Родриго вкара победния гол. Наскоро Анчелоти призна, че Родригес скоро ще стане постоянна част от първия отбор на Реал.
 
„Алваро е много гъвкав играч. Той е висок, владее добре топката и е страхотен във въздуха. Той може да ни помогне много в бъдеще. Не е лесно да влезеш в Реал Мадрид на толкова млада възраст. Трябва да говорим с Раул за трансфер в първия отбор“, каза Анчелоти.
 
Изглежда, че Алваро се адаптира бързо в Реал Мадрид. Той дори има личен ментор - Федерико Валверде, който е звезда в националния отбор на Уругвай.
 
„Валверде е този, който държи най-много на Алваро. Винаги е с него, дава му съвети. Алваро е луд по него. Феде е неговият втори баща, той му помага много“, казва бащата на играча Хуан Карлос Родригес. Начо Фернандес и Лукас Васкес също му помагат много за адаптирането.