През последните години Ел Класикото между Барселона и Реал Мадрид съвсем заслужено минава за най-големия мач в Европа, ако не и в целия свят. Струпването на суперзвезди, многомилионните селекции и огромният брой спечелени титли от вечните съперници оправдават подобни грандиозни епитети.

Студена война между големите вождове преди Ел Класико

Дуел от такъв епичен мащаб няма как да мине и без обичайните клишета, че това не е просто мач, а залогът е на живот и смърт. Никога между Барселона и Реал не е имало особени топли чувства, така че победата винаги е била огромен стимул. В неделя предстои да се изиграе 174-ото издание на Ел Класико в Примера дивисион. По принцип всяко от предишните 173 може да мине за възлово, жизнено важно, решително за бъдещето, но историята действително помни случаи, в които каталунци и мадридчани са очаквали първия съдийски сигнал с мисълта „всичко или нищо“.

Страстна целувка между Меси и Роналдо разтърси Барселона

Нека се върнем към пет случая през новия век, когато Ел Класико действително реши битката за титлата в Испания.

Барселона – Реал Мадрид 2:1, 22 март 2015 година

Луис Суарес е полудял от радост след гола срещу Реал.

източник: Gulliver/Getty Images

В този мач Луис Суарес отбеляза гола, който сам описа като най-важният в кариерата си. Именно това попадение нагласи последното парченце в шампионския пъзел на Барселона. През същата кампания отборът постигна требъл с Купата на Краля и титлата в Шампионската лига.

Иначе в самия мач Жереми Матийо малко неочаквано за мнозина откри резултата на „Камп Ноу“, преди Кристиано Роналдо да върне надеждата за „белия балет“. Изумителният контрол на Луис Суарес и прецизният му завършващ удар рано през второто полувреме осигури на каталунците аванс от 4 точки, който те запазиха в последните 10 кръга от шампионата, докато Реал изпусна само 2 точки в гонитбата.

Барселона – Реал Мадрид 1:2, 21 април 2012 година

Роналдо с характен жест дразни "Ноу Камп"

източник: Gulliver/Getty Images

Кристиано Роналдо беше човекът, който спусна завесата за най-успешната ера на Барса, белязана от ръководството на Хосеп Гуардиола. Това беше и последното Ел Класико, в който бележитият треньор изведе „блаугранас“.

Преди визитата на „Камп Ноу“ Реал имаше комфортна преднина от 4 точки, а Роналдо съвсем отказа противника с две майсторски изпълнения. При първия си гол той с лекота финтира вратаря Виктор Валдес, а второто попадение падна след труден шут от остър ъгъл.

Реал Мадрид – Барселона 0:2, 10 април 2010

Радостта сред Барса след победата през април 2010

източник: Gulliver/Getty Images

В една от най-ожесточените надпревари между двата гранда Барса спечели Ла Лига във втория сезон на Гуардиола като треньор. Каталунците го сториха с преднина от 3 точки и въпреки факта, че Реал постигна рекордните за историята си към онзи момент 96 точки.

Разликата в мача на „Бернабеу“ направи великолепният Шави. Две негови асистенции проектираха головете на Лионел Меси и Педро Родригес, които паднаха във всяко от полувремената.

Реал Мадрид – Барселона 2:6, 2 май 2009 година

Пике празнува диво с Дани Алвеш след 6-ия гол във вратата на Реал.

източник: Gulliver/Getty Images

В Каталуня мачът се помни като един от най-силните за Барселона в цялата история на Ел Класико. Повечето не помнят, че във въпросната кампания Реал имаше съвсем реални предпоставки да отмъкне трофея. „Белия балет“ беше в серия от 17 победи и 1 равен в предхождащите дербито 18 шампионатни срещи. С нея те бяха стопили разликата на Барса от 12 до само 4 точки.

В самия мач домакините дори откриха резултата чрез Гонсало Игуаин, когато започна големият бой. Лео Меси и Тиери Анри вкараха по 2 попадения, а другите бяха дело на централните защитници Карлес Пуйол и Жерар Пике.

Барселона – Реал Мадрид 3:3, 10 март 2007 година

Серхио Рамос се радва заедно с Гонсало Игуаин и Иван Елгера

източник: Gulliver/Getty Images

Това беше вечерта, в която Меси наистина обяви с гръм и трясък присъствието си на световната сцена, но пък титлата остана за Реал.

Аржентинецът вкара всичките 3 попадения за отбора си, като това бяха дебютните му голове от неговите вече 21 в Ел Класико. Рууд ван Нистелрой обаче на два пъти изравняваше резултата, а после Серхио Рамос дори изведе „лос бланкос“ напред.

Накрая Реал заслужи титлата благодарение на по-добрите си показатели в преките мачове, след като беше победител Барса с 2:0 на „Бернабеу“ по-рано през кампанията. И двата отбора завършиха сезона с по 76 точки.