След снощната победа на Барселона с 1:0 над Валядолид във втория кръг на Ла Лига централната тема в испанските медии беше само една – покъртително лошото състояние на терена на „Хосе Сория”. Предупрежденията за това долетяха още преди мача от лагера на каталунците, но дори и най-големите песимисти бяха изненадани от изумително лошите условия, които предложиха домакините.

В пресконференцията, предхождаща двубоя, наставникът на Валядолид Серхио Гонсалес опита да неглижира факта, че тревното покритие бе подменено само 4 дни преди дуела. Той подчерта заради оплакванията на своя колега Ернесто Валверде, че „състоянието на терена не може да бъде оправдание”.

Е, в хода на срещата имаше редица случаи, когато съперниците не бяха в състояние да подадат обикновен пас по земя. В много случаи уж движещата се по тревата топка ненадейно отскачаше и се вдигаше във въздуха. Затрудняването на играта обаче бе по-малката беда в сравнение с рисковете, които теренът криеше за здравето на всички футболисти.

Шефът на испанския футбол Хавиер Тебас реагира мигновено след последния съдийски сигнал. „Състоянието на терена на „Хосе Сория” не отговаряше на минималните изисквания за турнир като Ла Лига. По тази причина ние се заемаме да заведем съответстващото дисциплинарно производство”, написа Тебас в „Туитър”.

Естествено, най-острите реакции след срещата дойдоха от лагера на гостите. „Преди да мислим как да продадем продукта си в чужбина, трябва хубаво да погледнем какво става тук. Те (федерацията – б.р.) искат играчите да ходят да играят мачове в САЩ, но състоянието на тревата днес беше истински срам. Имаше наистина сериозен риск от контузии и се надявам да се вземат мерки по този въпрос”, коментира Жерар Пике.

Серхио Бускетс изказа аналогична гледна точка. „Беше много трудно да се играе на такъв терен. Невероятно е, че най-силната лига в света трябва да се играе на нива като тази тук. На някои места имахме чувството, че сме на плажа. Невероятно е, че след като тревната настилка е била подменена преди четири дни, никой от Лигата не си е направил труда да дойде и да инспектира”, недоволстваше халфът.