Вече е официално – Ернесто Валверде ще бъде следващият наставник, който или ще се справи, или ще бъде погълнат от месомелачката, наречена Барселона. Доскорошният треньор на Атлетик Билбао подписа договор за 2 години с опция за още една.

Барселона обяви името на новия си треньор

53-годишният специалист идва заедно с помощниците си Йон Аспиасу и Хосе Антонио Посанко Рос, а задачата пред екипа не е никак лека. Те трябва да върнат каталунците на върха както в Испания, така и в Шампионската лига, като същевременно се придържат към така характерния за „блаугранас” стил. Естествено, Валверде ще придаде собствен привкус към играта на Барселона, макар феновете на тима все още да не знаят какво да очакват.

Много от медиите в Испания определят астуриеца като хамелеон в тактическо отношение. Неведнъж в хода на богатата си треньорска кариера – в която той  е водил още тимове като Валенсия, Олимпиакос, Виляреал и Еспаньол – Валверде е показвал, че умее да лавира в подхода към мачовете спрямо ресурсите, с които разполага в дадения момент.

Проблематичното завещание на Луис Енрике

Повече светлина върху това умение на специалиста може да хвърли Айтор Ларасабал, с когото двамата са играли навремето в Атлетик. „Той има способността да се адаптира на мига към играчите, с които разполага. Предвид факта, че сега ще разполага с Меси, Суарес и Неймар, не смятам, че ще се отдръпне от постройката 4-3-3”, прогнозира Ларасабал пред мадридския вестник „Марка”.

Действително този тип тактическа постройка не е чужда за наставника. Той я използваше твърдо при престоя си във Валенсия, а в Билбао я въртеше с другите си два любими варианта: 4-2-3-1 и 4-4-2. В случая на Барселона 4-3-3 изглежда като неизменния план „А”, който би трябвало да претърпи модификации в случаите на нужда.

Иниеста: Валверде е супер способен

Другият треньорски маниер, характерен за Валверде, е умението му да ротира футболистите си. Като бивш играч наставникът добре знае какви механизми могат да променят динамиката на отношенията в съблекалнята. В предишните си тимове той трябваше умело да лавира между футболисти с голямо его, макар че със сигурност никога преди не се е сблъсквал с толкова звезди накуп. В кариерата си Валверде е работил с фигури като Робер Пирес, Жоан Капдевия, Маркос Сена, Евер Банега, Давид Албелда, Андер Ерера и Ариц Адурис. Все играчи, чието мнение се чува сред съотборниците им. В тази връзка „Марка” припомня как Валверде набързо отпрати Фернандо Гаго вън от Валенсия, макар че „прилепите” бяха инвестирали много в бившия играч на Реал. В същото време именно астуриецът даде шанс на Давид Албелда да покаже, че имаше още какво да даде към края на кариерата си.

На „Камп Ноу” ще е хубаво Ваверде да покаже същите умения по отношение менажирането на играчи, чиято кариера върви към заника си. По-специално става дума за Андрес Иниеста. Плеймейкърът на Барса очевидно не е същия играч, който бе преди само 2 години, макар все още да е способен да покаже супер представяне в отделни мачове.