Сезонът за Барселона може да се определи само с една дума – провал. Спечелената Купа на Краля, във финала срещу Алавес, не може да заблуди никого. Луис Енрике си отива с усмивка от Барселона, с един от скъпите жестове на радост след спечелената купа и по този начин сложи край на времето си, като треньор на каталунците. Той носеше сив костюм, както винаги - елегантен. Въпреки че сезонът е разочароващ, той успя да спечели девети трофей от тринадесет възможни. По този начин Енрике написа брилятна страница в историята на Барселона. Специалистът призна, че е изчерпан, изпепелен от натиска в престижния клуб пълен със звезди, който привлича милиони последователи и винаги е в светлината на прожекторите. „Причината за моето сбогуване е моят начин на живот. Професията е безмилостно преследване. Имам нужда от пичивка в края на сезона“- каза Енрике.

Началото на Луис Енрике не бе никак лесно, след като предшественикът му Херардо Мартино се задоволи само със спечелването на Суперкупата на Испания през 2013 година.В първия си сезон начело на Барселона Луис Енрике успя да спечели требъл. Той върна отборът сред най-големите, а каталунците триумфираха в Шампионска лига. Луис Енрике си тръгва с много добри лични показатели и остава в историята, като един от най-добрите треньори на отбора. Но завещанието, което той оставя след себе си е много проблематично.

Барселона сдаде титлата в Примера дивисион. Каталунците допуснаха много непредизвикани грешки и то на малко очаквани места. Слабата игра в двата мача срещу Малага, домакинската загуба от Алавес на старта, равенството на „Камп Ноу“ срещу Леганес, издънката при гостуването на Депортиво Ла Коруня, съвсем логично доведоха след себе си и сдаването на шампионския трофей. Барселона бе в състояние да победи силните отбори в лигата, но се провали срещу тези, в долната половина на таблицата. В Шампионската лига ситуацията за каталунците не бе по-розова. Барселона проспа 90 минути в Париж, след което на реванша направи мача на сезона и исторически обрат, който ще се помни вечно. 90 минути разходка на „Ювентус Стейдиъм“ нямаше как да бъдат заличени и изпуснатото – наваксано. Барселона отпадна от Ювентус на четвъртфиналите на турнира, по възможно най-категоричния начин. Каталунците не изглеждаха на себе си и бяха много, много далече от силните си представяния.

Само може да предполагаме, дали играчите на Луис Енрике са били демобилизирани, след като наставникът обяви своето оттегляне от треньорския пост. Фактите говорят, че в последния си сезон начело, Енрике видя плодовете на своята работа, а те имаха горчив вкус. Луис Енрике направи много грешки в тригодишния си престой в Барселона. Той промени играта на отбора, но не направи тима по-силен, а точно обратното. Луис Енрике разби най-силното в играта на Барселона. Хосеп Гуардиола подчини своето мислене и играта в средата на терена. Движещата сила за тима бяха халфовете и тяхната невероятна игра. Енрике разби точно това и му струва скъпо. Той концентрира играта на Барселона върху тризъбеца в атака – Лионел Меси, Луис Суарес и Неймар. Логично, даде повече свобода на действие на Меси, който много често влизаше в ролята на плеймейкър, за да може да вкарва ред в играта на тима. При липсата на активни и полезни халфове, това е напълно в очакванията. Енрике не само, че не успя да намери точните попълнения за средата на терена, но напълно обезличи и дори малките надежди за светъл лъч в лицата на Рафиня Алкантара и Денис Суарес. Последният записа изключително малко игрово време, въпреки не лошите си включвания. Скъпата покупка на Барселона в халфовата линия, Андре Гомеш, разочарова тотално в най-важните мачове. Той бе под всякаква критика при гостуването в Париж и бе първата смяна направена от Енрике. Португалецът се появи в игра през второто полувреме на мача в Торино, но не промени нищо в играта на отбора. Взет, за да бъде един от лидерите в халфовата линия, Гомеш потъна в посредственост и не успя да изпъкне в нито един момент до финала за купата, който е първият положителен мач за 23-годишния футболист през целия сезон. Енрике не беше готов с ребусите, които се появяваха в центъра на терена. Иван Ракитич не демонстрира познатото ниво на движеща сила и е далече от представянето през предходния сезон. Серхио Бускетс често получаваше контузии, които го изваждаха от ритъм и положението с Андрес Иниеста бе идентично. Опитният футболист страдаше от чести травми през целия сезон. Една от малките искрици е играта на Рафиня, но и той завърши сезона с тежка травма, която го извади за решаващите мачове през последните два месеца и половина.

Колкото и да е концентрирана играта на отбора върху тризъбеца в атака, където са най-големите звезди, ясно си пролича в не един и два мача, че Неймар, Меси и Суарес се нуждаят от достатъчно силни футболисти зад тях, които да им осигурят нужното спокойствие при разиграването на топката и креативност при изграждането на атаките.

Другата негативна черта в работата на Луис Енрике е неговата праволинейност. В нито един момент той не показа, че има „План Б“. Треньорът много рядко се опитваше да променя играта на отбора по време на мач. Когато Енрике изпуснеше събитията от контрола си, изглеждаше примирен. За разлика от Хосеп Гуардиола, Луис Енрике не бе гъвкав. Гуардиола обича да променя схемата на игра в хода на едни 90 минути. Енрике разчиташе на до болка познатото 4-3-3 и едва в последните си месеци в Барселона промени тертипа на игра на 3-4-3, но това до голяма степен се дължи на липсата на някои основни играчи, които се контузиха и отпаднаха от сметките му.

Значението зад странното вдигане на Купата от Иниеста

Най-положителното, което Луис Енрике успя да направи по време на своя престой в Барселона, е да разгърне в още по-голям мащаб играта на Лионел Меси. Аржентинецът в момента може да играе в халфовата линия, но само за миг да се окаже на голово положение, което да реализира. Това прави Меси още по-завършен играч във всеки един елемент. Въпреки че Лео е натоварен с много по-градивни функции от предишни години, неговата голова мощ не е отслабнала и той продължава да бъде добре познатата машина за попадения.

Луис Енрике обезличи най-отличаващото отбора на Барселона през последните години – халфовата линия. Това ще бъде и най-важната задача пред новия старши треньор на отбора. Новият наставник ще трябва да се справи с тежкото завещание и да премодулира халфовата линия. Раздялата с Арда Туран изглежда неизбежна, а и клубът може само да спечели от нея. Гомеш най-вероятно ще получи още един шанс и ще трябва да се възползва от него. Никой няма да се изненада, ако следващият сезон е последният за Андрес Иниеста с екипа на Барселона. Барселона се нуждае от нови играчи, с които да си върне доминацията в средата на терена. Новият треньор трябва да намери сериозен конкурент на Бускетс. Гомеш има данните да бъде този играч, въпреки че през сезона много рядко бе използван в такава роля. Барселона трябва да намери своя нов играч тип Марко Верати или Андер Ерера. Каталунците имат остра нужда от подобен полузащитник. Много по-остра изглежда е нуждата, Барселона да намери заместник на Андрес Иниеста. Халф, който е способен да залепи топката за крака си и да не я изпусне. Играчът с визия и ясен поглед върху играта, футболистът, който да създаде голово положение с едно докосване.

Новият треньор на Барселона има тежко завещание. Един от проблемите за решаване е и късата резервна скамейка, на която няма играчи, които да могат да обърнат мача при негативен развой.

Магията на Меси спаси сезона на Барса

Проектът даде признаци за изтощение точно в момента, когато настъпи треньорската промяна. Това означава, че отборът е изправен пред отличната възможност да се регенерира. В Барселона са наясно как трябва да процедират, така, както след Гуардиола, след Виланова, а сега след Енрике.

Луис Енрике се сбогува с Барселона достойно с трофей. Завещанието му е проблемно.

От утре Ернесто Валверде трябва да постави като своя първа цел завръщането на Барселона на първото място във футбола. Това трябва да е основната точка в договора му.