Барселона разписа оставката на Жулен Лопетеги. Пет гола във вратата на Реал Мадрид от кръвния враг в Ел Класико (5:1) почти на 100-процента гарантират уволнението на баска. 137 дни след представянето му като нов треньор на Реал, Лопетеги може да поеме към изхода покосен от крайно лошите стечения на обстоятелства и своите собствени грешки.

Основен фаворит за заместник на Лопетеги е италианецът Антонио Конте, но финалното решение ще има президентът Флорентино Перес.

Какви обаче бяха греховете на настоящия наставник на Реал, както и на все още актуалния му шеф, в четирите месеца и половина начело на 13-кратния европейски шампион:

Барселона - Реал Мадрид 5:1

източник: Gulliver/GettyImages

Лопетеги бе пети избор

Реал Мадрид бе шокиран от напускането на Зинедин Зидан след поредната Купа на Европа. "Белите" трябваше да действат бързо преди началото на Мондиала в Русия и да намерят нов човек, който да поеме руля. Това притисна максимално шефовете на "Бернабеу", които в бързането сякаш взеха най-отчаяното решение. Лопетеги все още бе национален селекционер на Испания, но самият треньор бе наясно, че след Мондиала ще иска да се захване с по-постоянна работа.

Пред да покани испанеца, Перес имаше в главата си варианти като Маурисио Почетино, Масимилиано Алегри, Юрген Клоп, Юлиан Негелсман и Антонио Конте. Освен последните двама, останалите са трайно ангажирани с развиващи се проекти, които гонят големи цели през следващите години. Изглеждаше почти невъзможно да бъдат отмъкнати. Негелсман сякаш не допадна много на Перес, а Конте бе без работа, но испанските медии непрекъснато тръбят, че той е казал "Не" в онзи момент, за да поеме глътка въздух след тежкия си последен сезон с Челси. Така на хоризонта се появи възможността селекционерът на Испания да се превърне в коз, който отново да обединява и вдъхва надежда след напускането на стълбовете на успеха - Зидан и Кристиано Роналдо.

Лош подход към селекцията

С напускането на Роналдо в Реал се отвори голяма празнина - както емоционална, така и чисто футболна. Техническите умения на португалеца едва ли могат да бъдат заменени от когото и да е на тази планета, освен от Лионел Меси. Факт обаче е, че мадридчани взеха някои грешни решения в последните години, оставяйки с лека ръка играчи като Алваро Мората, Хамес Родригес и Пепе да си тръгнат. Да, със сигурност в онези моменти те са били ненужни на тогавашния наставник, но в Реал показаха, че не могат да предвиждат бъдещето.

След Роналдо в предни позиции останаха Карим Бензема и Гарет Бейл. И двамата имат своите слабости, но, разбира се, и своите незаменими качества. Бензема е играч, който държи защитата на противника нащрек, но все по-трудно намира пътя към гола, защото бранителите успяват да го опазят. Гарет Бейл така и не успява да се превърне в онзи лидер, който да държи високо ниво в продължителен период от време. Контузиите добавят нова тежест към представянето му.

Най-скъпият играч през това лято на "Бернабеу" - Алваро Одриасола, така и не получи сериозен шанс за изява и сякаш изпитва проблеми с интеграцията. Много можещият Дани Себайос сякаш се превърна в алтернатива на залинелите играчи в халфовата линия, но и той постепенно изпадана в общата посредственост.

Винисиус Жуниор?

Младият талант бе спазарен още през 2017 г. (когато бе на 17 г.) за над 45 млн. евро. Винисиус пристигна в Мадрид официално през този сезон, което показа, че на "Бернабеу" са загърбили политиката "галактикос" и привличането на най-скъпите играчи в света. Лопетеги обаче така и не намери начина, по който да вкара младежа в голямата игра, въпреки че в минутите си на терена, както на турнето в САЩ, така и в двубоите с втория отбор - Кастиля, бразилецът показа хубави неща. А и нерядко влизаше в медийния обмен с някой друг гол-шедьовър или вълшебно отиграване. За първия тим Винисиус игра едва 12 минути.

Голова суша

Реал Мадрид изпадна в най-свирепата си голова суша в 116-ата история именно при Жулен Лопетеги. Четири двубоя и половина без попадение, или 7 часа и 45 минути без гол. "Белите" също така имат само една победа в последните си шест мача. Най-тежките дни за Лопетеги бяха след загубите от ЦСКА Москва (0:1) в Шампионската лига и тази от Барселона в Ел Класико (0:5).

Барселона - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Основни единици

Огромен минус за Реал Мадрид бе цялостният спад във формата на основни единици като Модрич, Рамос, Варан, Марсело и Кроос. Контузиите на Карвахал, Варан и Бейл бяха причина за заниженото качество на тима. Модрич и Варан бяха най-силно повлияни от умората, която се натрупа след Мондиала в Русия. Напускането на Кристиано пък постави на плещите на Бейл, Бензема и Асенсио огромна тежест, която те изглежда не успяха да поемат ефективно.

Индивидуалните грешки в началото на сезона също бяха затормозяващи - Марсело за Суперкупата срещу Атлетико и в двубоя със Севиля, Варан срещу Барселона и Леванте, Рамос срещу Атлетико, Жирона, Севиля, Виктория Пилзен и Барселона , Начо срещу Барселона. Реал не успява да контролира средата на терена в последните месеци - именно там, където тимът бе най-силен в годините на Зидан.

Контузии

Иско бе опериран от апендицит, Вайехо така и не може да израсне до нивото на титуляр заради огромното количество травми, които получава, Карвахал "се счупи" във времената на най-тежка криза за Реал, а Марсело се контузи срещу Севиля и остана извън игра за три срещи...

Време на страдания за "Кралския клуб". Може ли Лопетеги да изведе тима от кризата, или Перес няма да проявява повече търпение?  Има ли път обратно за Реал?

Още новини: 

Ако Конте поеме Реал, край с хранителните прегрешения

Конте казал "не" на Милан в очакване на Реал

Всичко явно е сигурно: Конте спешно прекрати ваканцията си

Най-големите победи на Барса над Реал Мадрид 

Намек за Лопетеги или предупреждение за Конте - какво каза Рамос?

Лопетеги чака само подписа върху уволнението си

Лопетеги сам и с наведена глава след крушението в Ел Класико

Лопетеги се сбогувал с играчите на Реал Мадрид

Реал Мадрид уволнява Лопетеги, Конте го сменя