Футболните съдийки в Испания обявиха стачка с искания за по-добро заплащане и по-добри работни условия, което поставя под съмнение провеждането на първия кръг в местния шампионат за жени. 

"Взехме решение да не ръководим мачовете от първа дивизия под настоящата работна и икономическа ситуация. Искаме да върнем на терена, но при подходящите условия", обявиха стачкуващите. 

Сезонът на първата изцяло професионална лига за жени в Испания трябваше да започне тази събота и след като футболистките получиха това, което искаха от години, сега е ред и на съдийките. Те искат по-високо заплащане и твърдят, че 320 евро за главен рефер и 160 евро за страничен не е достатъчно. 

От Испанската футболна лига за жени обявиха, че предложението е внесено във федерацията, която все още не е отговорила. Също така съдийките научиха, че ако не се явят на работа, те ще бъдат "подведени под дисциплинарна отговорност". 

Стачката бе обявена дни след участието на първата съдийка в мач от мъжката Шампионска лига - Гуадалупе Порас бе страничен съдия при победата на Наполи с 4:1 над Ливърпул.