В трансферната сага, която привидно бе спряла, Франки Де Йонг отново е разпитван често за бъдещето си в Барселона. След като преминаването в Манчестър Юнайтед не се осъществи миналото лято поради нежеланието на полузащитника да напусне каталунците за Англия, спекулациите просто продължават да растат преди лятото.

Холандецът беше запитан за бъдещето си още веднъж от RAC1, цитиран от Фабрицио Романо, на което той отговори: "Много съм спокоен тук, много съм щастлив в Барса". Той добави, затвърждавайки позицията си спрямо отбора: "Искам да остана в Барселона още много години".

Въпреки че няколко пъти каза, че е щастлив в Барселона, Де Йонг продължава да бъде свързван с Юнайтед, който се очаква да се стреми към подобряване на полузащитата това лято. "Червените дяволи" настояваха силно за 25-годишния играч преди този сезон, но в крайна сметка не успяха, тъй като Де Йонг не беше сигурен, а клубът от Манчестър не желаеше да плати отчетените 17 милиона паунда, които му се дължат като отложени заплати в допълнение към трансферната сума.

Феновете на Барселона бяха разделени относно решението на Де Йонг да остане в клуба си в непрекъснатото несигурно финансово състояние в последно време. Той беше изправен пред група привърженици, които поискаха да намали заплатата си миналото лято, но оттогава той успя да си проправи път обратно в отбора и впечатли в халфовата линия на Шави.