Бившият испански национал Сеск Фабрегас говори за своята страхотна кариера. В една от част от интервюто той сподели и защо е напуснал отбора на Арсенал. Според неговите думи той е почувства, че трябва да напусне лондончани и да се върне в Барселона по-рано от планираното, тъй като повечето от играчите на „артилеристите“ не са били на неговото ниво. Бившият халф на Челси също така е смятал, че само Робин ван Перси и Самир Насри действат на едно и също ниво и се е разочаровал от другите играчи, които не са имали същото качество.

Фабрегас, който сега играе за Монако, беше капитан на клуба, когато премина при „каталунците“ през 2011 година и призна, че е страдал през последните си години при Арсен Венгер.

„Аз бях капитан, винаги изпитвах толкова голям натиск върху себе си“, каза Фабрегас пред „Arseblog“.

„Трябваше да водя този отбор, за да спечели нещо ... Дадох всичко от себе си. Понякога се прибирах вкъщи, след като се загубихме и плачех, страдах, прекарвах безсънни нощи в страдания. Връщайки с автобуса се чувствах като унищожен след загуба и тогава чувах някои играчи да се смеят и да мислят къде ще излязат по-късно вечерта. Това продължаваше няколко години. Да, играехме красив футбол и ми хареса тази страна на нещата, но в един момент се почувствах някак си самотен. Особено през последните две, три години усещах, че Робин (ван Перси) и Самир (Насри) са единствените играчи, не е арогантно нещо да кажа, така се чувствах по това време, усещах, че са играчите, които са на моето ниво психически и технически. Робин беше играч от световна класа, лидер, но не можа да ми помогне на терена в продължение на много сезони заради контузии. Когато си тръгнах и видях сезона, който той направи след това, когато той изобщо не беше контузен и бе на върха, си казах: „Сериозен ли си, човече?“, продължи испанецът.

Сеск Фабрегас

източник: GettyImages/Gulliver

Фабрегас призна, че се е опитал да напусне сезон по-рано, но е решил да си тръгне окончателно, след като не е успял да спечели титлата през 2010/2011 година.

"Много неща ми дойдоха на главата. Трябва да призная, че се чувствах празен. Изтормозих се психически и физически, а в душата си знаех, че давам всичко от себе си. Знаех и, че с няколко нови попълнения щяхме да успеем“, добави Фабрегас.

„Трябва да кажа, че помолих да напусна през 2010 година след Световното първенство. Попитах Арсен, бях много сериозен. Той ми каза абсолютно не, натиснах го малко. Отидох в къщата му, отидох в кабинета му. Той каза, че няма шанс тогава да ме пусне, но стигнахме до решението, че, ако следващият сезон бъде същият, тогава да разгледаме вариантите. След като официално загубихме шансове за титлата, мисля, че загубихме от Болтън, си казах, че това е последният ми мач за Арсенал. Наистина бях изтощен психически, не мислех, че мога да го направя повече. Имах нужда от нова мотивация. Имах нужда от хора, които живеят за футбола, които дават абсолютно всичко, както бях свикнал. Така че през 2011 година казах, че е достатъчно и наистина го натиснах (б.р - Арсен Венгер)“.

Сеск Фабрегас

източник: GettyImages/Gulliver

"Поведенията на определени играчи ме накараха да почувствам, че искам да опитам нещо друго. Ако не беше заради това, нямаше да напусна Арсенал по това време. Това беше идеалният клуб за мен и не можех да остана поне още две години. Тогава Шави щеше да е на 33, 34 години и можех да се преместя в точното време, но чувствах, че трябва още тогава. Работите, давате всичко от себе си. Всяка загуба чувствах, че е по моя вина. Това ме накара да взема решението по-рано, отколкото трябваше“, каза още Фабрегас.