Днес официално Жоан Лапорта трябва да бъде представен като президент на Барселона. Вчера той събра необходимата гаранция от 124,6 милиона евро или 15% от бюджета на клуба. Тя бе приета от Ла Лига, след като приеха това.

Най-висшият професионален испански футболен орган даде окончателното си одобрение, като самият Хавиер Тебас се запозна с подробностите. „Днес ще бъде одобрението на Лапорта за президент на Барселона и това се случва по правилния път“, заяви президентът на Ла Лига пред Europa Press.

През вторник се проведоха напрегнати преговори, но накрая кандидатурата на Жоан Лапорта бе приета, след като постави гаранция от 124,6 милиона евро.

Парите за това дойдоха след активиране на споразумението между Лапорта и Жозе Елиас, собственик на Audax, която е водеща компания за възобновяема енергия. Така компанията ще покрие около 50 милиона евро. В случая беше поискано той да одобри поне половината от останалите 75 милиона в замяна на Едуард Ромеу, който е дясна ръка на Елиас в Audax. Останалата част ще бъде покрита от гаранцията на други четирима партньори.

Днес бе съобщено, че Хайме Рурес е допринесъл с 30 милиона евро чрез компанията Орфей.

Лапорта успя да затвори сделката с Audax след среща продължила часове в нотариална кантора.