За да се разбере напечената ситуация по оста Иско-Солари в Реал Мадрид, трябва да се обяснят някои важни детайли. Халфът е играл само 3 случая като титуляр от началото на престоя на аржентинеца начело на тима, а в 11 двубоя е оставал на пейката. В Ла Лига играчът не е започвал нито веднъж от първата минута. 

С оглед на системите на игра, които използва Солари, Иско някак не се вписва в тях. При победата над Бетис (2:1) Реал излезе с трима защитници, а бившият играч на Малага отново остана резерва. Това обаче не промени факта, че халфовата линия бе съставена от трима - Модрич, Касемиро и Феде Валверде, плюс двама халф-бекове - Регилон и Карвахал.

При формация 4-3-3 нещата не са по-различни. Преди контузията на Маркос Йоренте, Солари използваше именно младия играч отляво на тройката халфове.

Общото между двете схеми е, че се търси отдаденост в защита. А именно това е една от причината Иско да не бъде използван толкова често - той просто не успява да покрие зоната от 20-25 метра зад себе си, когато топката бъде загубена. Той в момента изглежда като играч в лоша спортна форма.

Също така Солари нагърбва Винисиус с креативните функции в отбора, виждайки, че бразилецът бележи голям възход с играта си..

Контузиите също застигнаха Реал, но не и на позицията на Иско. Играчи като Бензема и Бейл бяха травмирани, но Модрич, Васкес и от месец насам Касемиро се намират сред наличните играчи, които могат да бъдат изпозлвани. Дани Себайос и Валверде също са опции, които според Солари са в много по-добро кондиционно състояние от Иско. 

Въпреки занижения коефициент на полезно действие на Лука Модрич, спрямо предишния сезон, Солари не е показал нито веднъж, че ще се лиши от "Златната топка" за 2018-а в състава си. Една от позициите, на които може да играе Иско, е именно тази на "осмицата" в халфовата линия. 

Предимството на Модрич е, че е много работлив в дефанзивен план, а също може енергично да изнесе топката, когато тя бъде върната. 

Иско изглежда като играч, който твърде много забавя действията - "мачка" топката, след което съперникът вече има преимуществото да се прегрупира и да изкача атаката на Реал.

Трябва да кажем, че Иско е играч, който с нищо не допринася за промяната на играта, след като влезе в игра. Тимът получава гол в 3 от последните 4 случая, в които играчът се появява от пейката, но има неистови трудности да отбележи. 

От съблекалнята също не идва подкрепа за Иско. Лидерите на тима нито веднъж не излязоха да го подкрепят. 

Реал Мадрид посреща Севиля в събота вечер. Мач с огромно значение за "белите". Много е трудно да вярваме, че Солари ще заложи именно на Иско. Ако това се случи, значи казусът е придобил непознато до момента измерение. Ако не - трудните дни за халфа тепърва предстоят.

Защо Иско не е титуляр в Реал Мадрид?