Измина една много успешна година за Реал Мадрид, в която отборът постигна нов рекорд за Испания – 40 мача във всички турнири без загуба.

Какво се случи през тази година:

14.01.2016 – „Официално: ФИФА стовари секирата над Реал и Атлетико”. Това бе новината, с която всички осъмнахме преди една година. Точно четири дена след официалния дебют на Зидан като старши треньор на „Белия балет” световните медии гръмнаха с информацията за трансферното ембарго над двата тима от испанската столица.

13.01.2017 – Реал Мадрид подобри рекорда на Барселона за изиграни поредни двубои без загуба, завършвайки при резултат 3:3 срещу Севиля в Андалусия и продължавайки на ¼-финал за Купата на Краля. 40 футболни срещи – нито едно поражение.

Нека погледнем към феноменалната серия на Кралския клуб – мачове, които донесоха титла номер 11 от Шампионската лига, Суперкупа на Европа, Купата от световното клубно първенство, участие поне на ¼-финал за Купата в Испания, както и преднина от пет точки пред Барселона в испанското първенство с мач по-малко. Освен клубните отличия, много са и индивидуалните такива, които събраха играчите на отбора в рамките на една година – Роналдо прибра поредна „Златната топка“ и първата по рода си награда „The Best”, Гарет Бейл стана играч на Уелс за четвърти пореден път, Лука Модрич взе петото си отличие за футболист на родината си, а цели петима влязоха в идеалния отбор на ФИФА за 2017 – Серхио Рамос, Марсело, Тони Кроос, Лука Модрич и Роналдо.

Похвалите към свършеното от Зинедин Зидан заслужено идват отвсякъде – той влезе със страшна сила в треньорската професия и успя да вдигне духа на отбора чрез несравнимата си харизма, с която успя да спечели толкова много фенове на своя страна. Зидан успя да пренесе магията си от зеления килим в съблекалнята на Реал и направи отбора на пръв поглед непобедим.

Защо обаче също толкова голяма вина за успехите на „Белия балет” носи и световната футболна централа? Защото успя да сложи граници на неразумните трансфери на тима.

Флорентино Перес е известен с това, че винаги осигурява галактически футболисти за Реал, но и не се свени да сменя бързо треньорите на клуба.

Ето и списък с входящите трансфери от сезон 2009/2010 насам:

Кристиано Роналдо, Кака, Чаби Алонсо, Карим Бензема, Раул Албиол, Естебан Гранеро, Алваро Арбелоа, Анхел ди Мария, Месут Йозил, Сами Кедира, Педро Леон, Рикардо Карвальо, Серхио Каналес, Емануел Адебайор, Фабио Коентрао, Нури Шахин, Рафаел Варан, Хосе Кайехон, Хамит Алтънтоп, Лука Модрич, Диего Лопез, Микаел Есиен, Асиер Йараменди, Иско, Дани Карвахал, Касемиро, Хамес Родригез, Тони Кроос, Лукас Силва, Кейлор Навас, Хавиер Ернандес, Мартин Йодегард, Данило, Матео Ковачич, Кико Касия, Марко Асенсио, Лукас Васкес и Алваро Мората.

Какъв списък от играчи! Толкова много класа в тези 38 имена, но успяха ли всички те да докажат стойността си за милионите, които бяха изсипани за тях? Жозе Моуриньо, Карло Анчелоти, Рафа Бенитес и Зинедин Зидан бяха основните действащи лица на треньорския пост през този период, но понякога волята на президента на клуба в дадени трансфери бе очевидна.

Трансфери като тези на Хамес и на Данило очевидно не бяха породени от изключителното желание на старши треньора към тях, отколкото на комерсиалния ефект, който и двамата притежаваха. До последно Карло Анчелоти не признаваше за интерес към бразилския десен бек поради наличието на отлично представящия се Дани Карвахал и опитния Арбелоа. След като подписа с клуба Данило обаче започна да получава все повече и повече игрови минути – нещо, за което в последствие Карло Анчелоти намекна в интервюта, че не е бил напълно съгласен. Хамес пък дойде веднага след силното си представяне на Мондиал 2014, макар и преди това да не бе в полезрението на топ отборите в Европа.

Да се насочим към трансферното наказание за клуба през януари 2017 – едногодишно „Не” на желанията на президента Перес за нови попълнения. Това постави Зидан пред любопитна ситуация – след бурно начало с 5:0 в своя дебют той трябваше да осъзнае трудността на идващия сезон. Той успя да се справи напълно и дори надскочи най-смелите очаквания на критиците.

Зидан направи от кралския клуб един истински отбор. Макар и с присъствието на суперзвезда от ранга на Кристиано, идващ както с многото си голове, така и с огромното си его. Макар и с наличието на една от най-критичните публики в света, готова да освирква дори и при 3:0 за Реал, ако не види красива и атакуваща игра. Макар и с вързаните ръце в трансферния прозорец и феноменалните Меси, Суарес и Неймар насреща, Зинедин Зидан успя да пожъне толкова много успехи през първата си година начело на тима, колкото много други треньори няма да съберат през цялата си кариера.

След обявеното трансферно наказание тимът на Реал Мадрид внимателно анализира наличния брой от футболисти: върна си Алваро Мората, привика Касемиро от Порто и за първи път от много години насам се обърна към Кастия – „Б” отбора на тима, който бе воден точно от Зидан през 2014-та година. Дани Карвахал, Начо Фернандес, Лукас Васкес и Мариано записаха много минути през изминалите години, като първият дори се утвърди като несменяем титуляр, заемайки поста на любимеца на Флорентино – Данило. Марко Асенсио дойде от Майорка преди 3 години и постепенно навлиза в мъжкия футбол. Касемиро също е продукт на школата на Реал Мадрид и бе повикан от наем в Порто след обявяването на трансферното наказание. Много специалисти дори виждат точно в неговата игра ключа за представянето на Реал – той успява да свърши толкова много работа в средата на терена, че разрешава на Кроос и Модрич да бъдат по-свободни и да създават повече опасности пред противниковата врата.

Всички тези футболисти получиха своите шансове до голяма степен благодарение на трансферното наказание на Реал. Безброй много бяха слуховете за различни световни суперзвезди, върху които бе спрял погледа си Флорентино Перес, а малко са тези, намерили куража да откажат на неговите обещания. Неговото желание за сформиране на галактически отбор обаче дълги години е пречило на тима да добие това ниво на отборен дух, което има в момента. След като Касемиро отбеляза във вратата на Гранада през изминалия уикенд, единствено Фабио Коентрао не е успял да се разпише в противниковата врата през сезон 2016/2017.

Тимът на Реал Мадрид към този момент притежава перфектната съвкупност от:

- млад и жаден за успехи треньор, постепенно доказващ се в професията

- световни суперзвезди, търсещи още и още успехи макар и да са спечелили почти всичко в своите кариери

- млади играчи, получили уникалния шанс да играят редовно в клуб като Реал

- утвърдени личности, показали, че дори и в най-трудните моменти могат да понесат отбора на раменете си и да бъдат за пример на младите.

Реал Мадрид крачи смело към нови успехи и това си личи дори в огромното напрежение в тима на Барселона. Каталунците играят много добър футбол, Меси е в топформа, но те все още са зад своя съперник. Шансовете пред „Кралския клуб” да влезе в историята са огромни – вратите към „Дванадесетата” са отворени, но пътят минава през Неапол в Италия. Дали това ще стане?