Една от основните задачи на новия президент на Барселона Жоан Лапорта е да опита да задържи звездата и капитан на тима Лионел Меси, който има договор само до края на сезона. Не по-маловажна е обаче и съдбата на треньора на „каталунците“ Роналд Куман и изглежда, че крайното решение за бъдещето му е вече взето.

Нидерландецът беше назначен миналото лято от бившия президент на клуба Хосеп Мария Бартомеу с договор за две години, но много информации сочеха, че с идването на Лапората, Куман има много малък шанс да остане начело на Барса.

Каталунското издание „Esport3“ обаче съобщава, че Куман вече е информиран от новия борд на директорите в клуба, че ще остане начело на отбора и след лятото, независимо от резултатите до края на сезона. Според изданието, тази вечер се е състояла среща между Куман и Лапорта, като двамата са обсъдили бъдещето на тима, а президентът е декларирал пълната си подкрепа към нидерландския специалист. На срещата са присъствали още спортният директор на Барса Матеу Алемани и техническият шеф на клуба Рамон Планес. Те също са на мнение, че Куман върши отлично работата си и води отбора в правилната посока. 

Куман изживя тежък старт на престоя си на „Камп Ноу“, но съдбата на клуба се промени драстично през последните месеци. Тимът се класира за финала за Купата на Краля и е само на четири точки от лидера в Ла Лига Атлетико Мадрид и шансовете за дубъл са на лице.

Изглежда, че драстичната промяна във формата на Барса в последните месеци е убедила Лапорта, че може да гласува доверие на Куман поне и за следващия сезон.