Пандемията от коронавируса оказва сериозно влияние на футболния сезон във всички първенства. С неяснотата колко време първенствата ще бъдат замразени, кога и по какъв начин ще приключи и дали изобщо ще приключи хората започват да си задават въпроси дали техния любим отбор ще спечели титла, дали ще се класира за евротурнирите или дали ще се спаси от изпадане.

Например, днес каталунският вестник „Sport“ излезе с новината си на първа страница аргументи, с които Барселона трябва да вдигне титлата, в случай че шампионатът не бъде довършен.

"Барса ше претендира за титлата, ако Лигата не завърши", е заглавието на изданието.

Според него съществува възможност първенството да завърши 11 кръга преди официалния край.

"При този сценарий Барса ще изиска да бъде обявен за шампион", пък твърди „Diario Sport“.

Един от аргументите, на които се оповава изданието е, че са се изиграли над 70 процента от кръговете - 27 от 38 по програма. „Каталунците“ ще изтъкнат и че освен лидер във временното класиране, са и зимен шампион. При преполовяването на първенството Барселона бе водач с 40 точки, колкото имаше и Реал Мадрид, а директният им мач завърши 0:0 и по този начин класирането се определи според головата разлика, когато по това време е била в полза на Меси и компания.

Единственото спиране на шампионата в историята е между 1936 и 1939 година поради Гражданста война в Испания. Регламентът на Кралската испанска футболна федерация не предвижда какво би се случило при подобно на настоящите обстоятелства.