Барселона спечели с 1:0 гостуването на Майорка в мач от 19-ия кръг в Ла Лига. Гола вкара Люк де Йонг в 44-ата минута. Големият герой обаче беше вратарят Марк-Андре тер Стеген, който запази трите точки на каталунците с уникално спасяване в добавеното време на срещата. Победата качи Барса на петото място във временното класиране.
Символичният начален удар в двубоя бе даден от легендата и на двата клуба - Самюел Ето'о Камерунецът игра с успех за Майорка и Барса в близкото минало, а наскоро бе избран за президент на футболната федерация в родината си.

Майорка Барселона

източник: sofascore.com

Гостите започнаха по-активно, но трудно стигаха до завършващ удар. В 8-ата минута Пике шутира неточно от пряк свободен удар, а две минути след това съотборникът му Илиас Ахомаш опита без успех да изненада стража на Майорка с удар по земя с левия крак. Феран Жутгла в 17-ата минута отправи техничен изстрел, който обаче не намери очертанията на вратата на домакините.
 
В 29-ата минута гредите на два пъти помогнаха на Майорка да запази мрежата си "чиста". Късметът не бе на страната на Люк де Йонг, който първо с шпагат се опита да насочи топката зад гърба на Маноло Рейна, а секунди след това разтресе напречната греда с ефектна станична ножица. 
 
Домакините отговориха с удар от въздуха извън наказателното поле на Идрису Баба, който обаче бе уловен с лекота от Тер Стеген. Три минути преди почивката Кангин Лий тества Тер Стеген от фаул, но не успя да го затрудни.
 
В 44-ата минута Барселона най-сетне разпечата вратата на Майорка. Дълго центриране на Мингеса отдясно завари неподготвена отбраната на домакините и снажният Люк де Йонг се извиси над всички и с глава направи 0:1. За нидерландеца попадението бе едва второ с екипа на Барса - той не се беше разписвал от септември, когато отбеляза дебютния си гол за "блауграна".

Каталунците влязоха с настроение във втората част и още в 53-ата минута удар на Нико Гонзалес профуча покрай вратата. Постепенно темпото на игра падна, а за това допринесоха и многото смени в двата отбора. В 78-ата минута Илиас Ахомаш нахлу в наказателното поле и намери пролука за стрелба. Вратарят Рейна обаче бе на точното място и улови топката. Резервата в състава на домакините Жорди Мбола пропусна да изравни, пращайки с глава в аут хубаво центриране от фаул.

В добавеното време на мача домакините притиснаха съперника си и пропуснаха "златна" възможност да изравнят. Удар от въздуха отблизо на Жауме Коста бе отразен по блестящ начин от Тер Стеген. Стражът на Барса изби с една ръка и запази аванса на отбора си, а Пике и съиграчите му дълго го прегръщаха и целуваха. 

Дебют с фланелката на Барса записаха влезлите като резерви Алваро Санс (20 г.) и Педрола Фортуни (18 г.). 

МАЙОРКА - БАРСЕЛОНА 0:1

 
0:1 Люк де Йонг (44)
 
МАЙОРКА: 1 Маноло Рейна-к - 15 Пабло Мафео, 5 Франко Русо, 24 Мартин Валент, 18 Жауме Коста - 12 Идрису Баба, 16 Родриго Баталия - 10 Антонио Санчес, 19 Кангин Лий, 14 Даниел Родригес - 22 Анхел 
Треньор Луис Гарсия
БАРСЕЛОНА: 1 Марк-Андре тер Стеген - 4 Роналд Араухо, 3 Жерар Пике-к, 24 Ерик Гарсия, 22 Оскар Мингеса - 28 Нико, 21 Франки де Йонг, 6 Рики Пуч - 37 Илиас Ахомаш, 17 Люк де Йонг, 29 Феран Жутгла​ 
Треньор Шави Гонзалес