Барселона обяви, че е станал първият спортен клуб в света, който преминава границата от 1 милиард долара печалба.

Тимът от каталунската столица представи днес годишния си отчет и в него се казва, че за сезон 2017/2018 те са спечелили 1,05 милиарда долара (914 милиона евро). Също така Барса обявява, че за осма поредна година те завършват с печалба, която акумулирана е в размер на 188 милиона евро от 2010-а година насам.

За пета поредна година пък се чупи клубният рекорд за финансови печалби. Клубът също така обяви, че на 30 юни дълговете им са в размер на 157.4 милиона евро, но те нямат намерение да ги плащат наведнъж, а имат погасителен план, който следват и управляват. Управителното тяло на клуба ще представи бюджета за текущия сезон 2018/2019 за одобрение на събранието през октомври и е в рамките на 960 милиона евро. Стратегическият план включва 1 милиард евро бюджет, който да бъде осигурен и обезпечен, към началото на сезона 2021/2022.

"Извънредните приходи в този отчет се калкулират от продажбата на Неймар в посока Пари Сен Жермен, чиято освобождаваща клауза беше в размер на 222 милиона евро.Той ще се компенсира през следващата година с подобрени търговски права и спонсорски договори, продажба на медийни права, експлоатация и преотдаване на стадиона и трансфери на иглачи, се казва в докладът на управата на Барселона. Другата важна причина за рязкото повишаване на приходите е влизането в сила на новия пакет от плащания от УЕФА за участниците в Шампионската лига, а Барселона обикновено достига до заключителните етапи на състезанието. През миналия месец и Реал Мадрид обяви, че оперативните им приходи за сезон 2017/2018 вече са в размер на 750.9 милиона евро. Цифрата, която не включва печалби от трансфери на играчи, представлява увеличение от повече от 76 милиона евро, което е най-големият скок за Белия балет от 2000 година насам. Реал Мадрид заяви, че няма дългове, като всичко е погасено./БТА