Отборът на Барселона победи с минималното 1:0 тима на Майорка в първи мач от 28-ия кръг на Ла Лига. Единствения гол в срещата вкара младока Ламин Ямал, който се разписа с фамозен удар.

Трите точки помогнаха на Барселона да измести от втората позиция във временното класиране отбора на Жирона, който обаче е и с мач по-малко.

Gulliver/GettyImages
43 снимки

Мачът започна в доста лежерно темпо, като двата тима не предприемаха излишни рискове. Първият точен удар в срещата дойде в 4-ата минута и бе на сметката на домакините. Жул Кунде имаше възможност да стреля от удобна позиция, но изстрелът му попадна в ръцете на Предраг Райкович, който не срещна трудности.

В 19-ата минута дойде и един от най-любопитните моменти в срещата. Рафиня нахлу в наказателното поле отдясно, където след съприкосновение с Копете се строполи на земята. Първоначално реферът подмина ситуацията и посочи играта да продължи. След като топката напусна пределите на терена обаче, съдията бе привикан да прегледа ситуацията с помощта на ВАР. На повторенията се видя, че футболистът на Майорка рита крака на Рафиня, който първи стига до топката. Това бе достатъчно за главния рефер да промени мнението си и да посочи бялата точка. Зад топката застана Илкай Гюндоган, който обаче стреля много слабо и вратарят на гостите изби топката.

В 35-ата минута Жоао Феликс бе много близо до това да открие резултата след много хубав удар. Нападателят получи пред наказателното поле, обработи топката и стреля силно, но изстрелът му премина покрай левия страничен стълб на вратата.

Малко преди почивката Шави Ернандес трябваше да извърши принудителна смяна в тима си, след като Рафиня не успя да продължи срещата. Бразилецът напусна заради удара, който получи в глезена при дузпата за Барселона в 20-ата минута. На мястото на Рафиня се появи Фермин Лопес.

Първото полувреме завърши с две много добри възможности за гостите от Майорка. Първо Ману Морланес стреля с глава, а Тер Стеген трябваше да се намесва решително. Малко по-късно Кайл Ларин получи на много добра позиция в наказателното поле и стреля силно, но топката премина покрай десния страничен стълб.

Илкай Гюндоган също имаше възможност да се реваншира за пропуснатата дузпа, но ударът му от няколко метра по диагонала бе спасен от Райкович.

Първата добра възможност за гол след почивката се разкри пред младока Ямал. Нападателят стреля опасно от добра позиция, но Райкович отново бе на мястото си и изби, след което топката срещна гредата.

Двата тима си размениха по едно добро положение, като Муричи пробва да затрудни Тер Стеген, а на отсрещната врата Гюндоган не успя да преодолее Райкович.

Стражът на Майорка обаче нямаше какво да направи в 78-ата минуат, когато блесна геният на Ямал. 16-годишният нападател получи в наказателното поле отдясно, финтира бранителя пед себе си и след като нагласи топката на левия си крак, стреля безпощадно под иагонала в горния десен ъгъл на вратата за 1:0.

FT БАРСЕЛОНА – МАЙОРКА 1:0

1:0 Ламин Ямал 78'

Барселона: 1 Тер Стеген, 2 Кансело, 5 Мартинес, 33 Пау Кубарси, 23 Кунде, 22 Гюндоган, 15 Кристенсен, 11 Рафиня, 14 Жоао Феликс, 28 Марк Гиу, 27 Ямал

Старши треньор: Шави Ернандес

Майорка:  1 Райкович, 20 Гонзалес, 2 Настасич, 21 Райо, 6 Копете, 3 Лато, 10 Дардер, 12 Коста, 8 Морланес, 17 Ларин, 7 Муричи

Старши треньор: Хавиер Агире