Реал Мадрид се доближи само на 2 точки от върха в Ла Лига! Момчетата на Сантиаго Солари извоюваха труден успех с 1:0 над Райо Валекано на „Естадио Сантиаго Бернабеу“ в Мадрид.

13-кратният шампион на Европа не убеди с играта си, стигайки само до едно попадение – дело на Карим Бензема в 13-ата минута. Съперникът, от своя страна, имаше своите шансове за гол и прибиране на точки от градския съперник.

Реал Мадрид - Райо Валекано

източник: Gulliver/GettyImages

Срещата бе последна за Реал в испанския шампионат за 2018 г., като следващата седмица отборът ще се включи на Световното клубно първенство в Абу Даби. Двубоят срещу Райо дойде няколко дни след най-тежката загуба на "Кралския клуб" у дома в Шампионската лига – 0:3 от ЦСКА Москва.

Това е втори пореден минимален успех за "белите" в шампионата, след като преди седмица друг новак - Уеска, бе надигран със същия резултат (1:0).

Победата е 9-та за Сантиаго Солари от 11 мача начело на тима (9 победи и 2 загуби). Успехът приближи „белите“ (29 т.) на два пункта от лидерите Барселона (31 т.) и Атлетико Мадрид (31 т.), като каталунците са с мач по-малко. Райо Валекано записа 10-та загуба от началото на сезона, продължавайки да заема 19-ото място в таблицата (10 т.).

Преди началото на срещата хърватинът Лука Модрич показа "Златната топка“ на феновете на „Сантиаго Бернабеу“.

Реал Мадрид - Райо Валекано

източник: Gulliver/GettyImages

Домакините започнаха силно, като още до 13-ата минута вече водеха в резултата.  Лукас Васкес асистира на Бензема, който майсторски се измъкна без топка от отбраната и след това насочи без забавяне по диагонала - 1:0. Подаването към Лукас дойде отново от номер 9, който се движеше много добре по терена и затрудняваше защитниците.

В 16-ата минута Емилиано Веласкес стреля с глава след корнер, Куртоа остана далеч от топката, а тя облиза гредата от външната й страна. В ответната атака Асенсио се измъкна зад защитата на съперника, напредна и шутира, но Димитриевски изби с крак.

Реал Мадрид - Райо Валекано

източник: Gulliver/GettyImages

В 19-ата Веласкес предотврати втори гол във вратата на гостите, блокирайки удар на Лукас Васкес. В 36-ата Бензема пусна към Кроос, който шутира мощно и разтресе страничната греда с удар около 20 метра. 

През втората част темпото на домакините спадна и те позволиха създаването на няколко опасности пред своята врата. В 50-ата минута Асени пропусна голям шанс. Модрич си поведе по изумителен начин с пета, преодолявайки съперник. Хърватинът навлезе в наказателното поле и пусна към намиращия се около точката на дузпата Асенсио. Той стреля мощно с левия крак, но Димитревски се хвърли в краката му и изби.

В 78-ата Бензема напусна с контузия след грубо влизане на съперников футболист. На мястото на французина се появи Винисиус. В 68-ата минута Бебе стреля опасно от дистанция, но Куртоа изби.

Реал Мадрид - Райо Валекано

източник: Gulliver/GettyImages

В добавеното време на срещата Веласкес можеше да донесе сензационна точка на Райо. Той шуира от границата на вратарското поле, но Куртоа се намеси. Топката отново се върна в играча на гостите, който пак отправи шут, но този път Марсело бе застанал на голлинията и изби, запазвайки победата за своя тим.

Реал Мадрид – Райо Валекано 1:0

1:0 Карим Бензема 13‘

Реал Мадрид - Райо Валекано

източник: Gulliver/GettyImages

Състави на двата отбора:

Реал Мадрид: Тибо Куртоа, Дани Карвахал, Рафаел Варан, Серхио Рамос, Марсело, Лука Модрич, Маркос Йоренте, Тони Кроос, Лукас Васкес, Карим Бензема (Винисиус 78‘), Марко Асенсио (Дани Себайос 71‘)

Треньор: Сантиаго Солари

Райо Валекано: Столе Димитревски, Тито, Алехандро Галвес (Абдулайе Ба 54‘) Емилиано Веласкес, Алекс Морено, Луис Адвинкула, Джианели Имбула, Санти Комесана, Алваро Медран (Бебе 54‘), Алваро Гарсиа, Адри Ембарба (Алекс Алегриа 73‘)

Треньор: Мичел

Главен съдия: Рикардо де Бургос Бенгоечея

Стадион: „Сантиаго Бернабеу“