Атлетико Мадрид измъкна безценна победа с 1:0 при гостуването си на Реал Мадрид, в сблъсък, който бе не само битка за испанската столица, но и за това, кой ще остане по-близо до Барселона в гонитбата за титлата.

Ако Барса бие Севиля в неделя, Реал ще е на цели 12 точки зад лидера. Атлетико пък скъси дистанцията на пет точки, преди сблъсъка утре.

Така Реал Мадрид на практика се сбогува с всякакви надежди за титлата в Примера дивисион, и остава да се бори единствено за Шампионската лига.

В 158-то мадридско дерби, Атлетико бе по-концентрираният отбор, и използва възможностите си пред вратата на съперника по-добре.

Реал няма победа за първенство срещу Атлетико от 2013-та година насам, или вече близо три години.

Реал започна по-активно, с няколко бързо изсипани топки в предни позиции. Роналдо обаче шутира в аут на два-три пъти, преди Атлетико да се огледа и също да започне да атакува.

В деветата минута Хуанфран изведе отлично една топка в пеналта, но Варан в последния момент изби в корнер.

Френският защитник на Реал от своя страна се озова на голова позиция в 16-та минута, когато засече центриране на Роналдо от пряк свободен удар, но топката прелетя покрай вратата.

Фернандо Торес бе далеч по-опасният от двамата нападатели на Атлетико, като голмайсторът Антоан Гризман за пореден мач се губеше за "дюшекчиите". Торес пропусна и в 25-та минута, когато Дани Карвахал го блокира чисто в пеналта.

Кристиано Роналдо получи златен шанс да стреля от любима позиция в 31-та минута - пряк свободен удар на метър-два от наказателното поле, но Облак боксира перфектно.

Гризман се събуди в 40-та минута, с мощен удар към Навас, който стражът на Реал трябваше с всички усилия да отразява.

Атлетико натисна в края на първото полувреме, но Кейлор Навас бе на мястото си.

Още на почивката Зинедин Зидан направи изненадваща смяна и пусна младежкия национал Борха Майорал на мястото на Карим Бензема. 

В третата минута след подновяването на играта, Кристиано Роналдо се измъкна от защитата на Атлетико и шутира по диагонал, но топката мина на педя от страничната греда.

В 53-та минута една страхотна атака на Атлетико завърши с гол на Гризман. Той напредна, намери Филипе Луис в ляво в наказателното поле, за двойно подаване, и топката се върна при Гризман, за да намери мрежата с хубав плътен удар от 12 метра за 0:1.

Вместо Реал да реагира, Атлетико имаше шанс да увеличи аванса си в 66-та минута, но тогава след разбъркване в пеналта на домакините Навас имаше късмет.

Последният коз на Зидан бе Хесе Родригес, заменил бледия Иско, за финалните 20 минути.

В действителност обаче, само Кристиано Роналдо имаше редки възможности да накара Ян Облак да се потруди, но без особена успеваемост. Португалецът отправи няколко удара към вратата на Атлетико, но и това не спря феновете да започнат да напускат "Бернабеу" пет минути преди края на двубоя.