Реал Мадрид продължи победната си серия и спечели с 1:0 срещу Атлетик Билбао в голямото дерби на 34-ия кръг на Ла Лига. Трите точки на "Сан Мамес" донесе капитанът Серхио Рамос от дузпа в 73-ата минута. Така преднината на Кралския клуб пред Барселона вече е 7 точки, каталунците обаче са с мач по-малко. Меси и компания гостуват тази вечер на Виляреал.
Двубоят на "Сан Мамес" започна с очакван натиск на гостите и още във 2-ата минута отличен пробив на Карвахал отдясно завърши с добро центриране, но вратарят на домакините Симон с прецизно излизане улови топката. Две минути по-късно Марко Асенсио от пряк свободен удар затрудни стража на Атлетик Билбао, но и Бензема не успя при опита си за добавка.
 
Домакините изненадаха защитата на Реал Мадрид в 6-ата минута. Иняки Уилямс получи страхотен пас зад отбраната и шутира без забавяне, но Куртоа спаси. Оказа се, че е маркирана засада и играта бе подновена с непряк свободен удар в полза на Кралския клуб.
 
Баските постепенно укротиха първоначалния устрем на гостите и в 16-ата минута бяха много близо до попадение. Намиращият се в отлична форма Раул Гарсия надскочи Карвахал и с глава стреля опасно, но Куртоа се намеси майсторски.
 
Невероятен пропуск направи Родриго в 22-ата минута. Превъзходно центриране на Марко Асенсио намери бразилеца на далечната греда, но ударът му с глава бе крайно разочароващ.

Домакините отвърнаха с бомбен шут на Иняки Уилямс, но за радост на гостите топката мина над вратата. Добрите атаки на баските продължиха и Уилямс отново бе изпуснат зад защитата в 36-ата минута, но реферът вдигна флага за засада. 
 
В добавеното време на първата част Бензема бе много близо до откриване на резултата, но ударът му с глава прехвърли вратата. 
 
И второто полувреме започна с по-активна игра на гостите, но Модрич и Бензема не намериха верния път към вратата на Унай Симон. Стражът на Атлетик се намеси решително в 60-ата минута, когато Родриго нахлу в наказателното поле с огромна скорост, но Симон предвидливо излезе и улови топката.
 
Напористите действия на Реал Мадрид дадоха резултат в 73-ата минута, когато Серхио Рамос от дузпа откри резултата. Тя бе отсъдена след консултация с ВАР, тъй като нарушението на Дани Гарсия срещу Марсело в наказателното поле не бе видяно от рефера Гонзалес Гонзалес.
 
Три минути преди края Карим Бензема пропусна да затвори мача с втори гол. Французинът бе изведен на отлична позиция, но ударът му бе избит от Симон.
 
В даденото от съдията 5-минутно продължение домакините се опитаха да изравнят, но освен напрежение, не успяха да създадат нещо сериозно пред Куртоа. 
 
 
АТЛЕТИК БИЛБАО - РЕАЛ МАДРИД М 0:1
 
Голмайстор: 0:1 Серхио Рамос (73-дузпа)
 
АТЛЕТИК Б: Симон, Капа, Йерай, Мартинес, Берчиче, Лопес, Д. Гарсия, Муниаин, Кордоба, Р. Гарсия, Уилямс
Треньор Гайска Гаритано 

​РЕАЛ М: Куртоа, Карвахал, Милитао, Рамос, Марсело, Каземиро, Модрич, Валверде, Асенсио, Родриго, Бензема
Треньор Зинедин Зидан

Съдия Гонзалес Гонзалес 

Жълти картони: Раул Гарсия (39, А), Дани Гарсия (73, А), Серхио Рамос (90, Р), Каземиро (90+2, Р)

Стадион "Сан Мамес", Билбао