Голямата звезда на Реал Мадрид Кристиано Роналдо поднови договора си с Кралския клуб в началото на седмицата. Нападателят ще радва феновете на „Сантиаго Бернабеу“ до 2021 година и със сигурност ще продължи да бъде все така интригуваща персона, будеща полярни мнения. Португалецът е сред най-одумваните футболисти в наши дни, и докато за едни е идол, други – често го иронизират.

Без значение Роналдо е сред феномените в настоящия футболен свят, а безспорните му успехите утвърждават собственото му реноме на успял в професията играч. Всъщност нападателят изминава доста трънлив път преди да стигне до настоящите висини, откъдето гледа от позицията на трикратен носител на „Златната топка“ и на голямата звезда на Кралския клуб.

Майтапи на гърба на Роналдо

В действителност Роналдо има неособено приятно детство, което със сигурност е оставило своя отпечатък върху съзнанието му днес. Португалецът няма късмета да се радва семеен уют и сплотена фамилия, и от юношеските си години става свидетел на пагубното влияние на алкохола и наркотиците.

Роналдо: Щастието в очите на майка ми е по-важно от головете

Независимо от това, бъдещият нападател успява да се съхрани и да запази високите си амбиции, които го водят и до днес. Наричан ревльо в детските си години и с характер на бунтар, Роналдо успява да надмогне всичко и днес да бъде един от най-успешните футболисти в световен мащаб.

Предлагаме ви някои любопитни факти от живота на Кристиано Роналдо, които със сигурност са изиграли роля при формирането на личността му и допълват богата палитра на интригуващия му житейски път:  

1. Бащата на Роналдо – Хосе Динис Авейро – бил фен на Роналд Рейгън, поради което кръщава сина си Роналдо. Неговото цяло име е Кристиано Роналдо дос Сантос Авейро.

2. Роналдо е четвъртото дете в семейството, като израства в работнически квартал. Майка му Долорес била готвачка, а баща му - общински градинар. В свободното си време Хосе поддържал съблекалните на местния футболен клуб Андорина.

3. На 8-годишна възраст Роналдо прави първи стъпки във футбола. Той започва да тренира в клуба, в който баща му работи. На 9 години децата му казват „ревльо“, защото всеки път, когато не успява да вкара гол започва да плаче. Друго негово прозвище е „пчеличката“, тъй като не спирал да тича по терена през целия мач.

4. Скоро след като започва да се занимава с футбол, Роналдо бележи забележителен прогрес и през 1995-а преминава в най-големия клуб в Мадейра – Насионал.

5.  През 2001 година нападателят преминава в първия отбор на Спортинг Лисабон и остава там до 2003-а. Започва в юношеската селекция на тима през 1997-а. Там нападателят е силно обгрижван. С него работят психолози, лекари, учители, а също така получава и по-специално отношение от съотборниците си.

6. На първия си учебен ден в Лисабон, класната му ръководителка прави саркастичен коментар за говорния му акцент. Това ядосва значително Роналдо, който хвърля стол по нея. Заради тази невъздържана постъпка е изключен от училище.

7. В Лисабон Роналдо не само се труди здраво за кариерното си развитие, но и има допълнителни занимания. Той е едно от децата, които подават топките край терена по време на домакинските мачове на Спортинг, за което от клуба му плащали по 5 евро на среща.

8. След тренировките пък винаги оставал на терена, за да упражнява допълнително преки свободни удари. Често бил засичан и във фитнеса, където стоял до късните часове на деня.

9. Когато Роналдо навърша 14 години, баща му Хосе се „отдава“ отново на алкохола, а брат му Уго попада в клопката на наркотиците.

10. На 15 години кардиолози откриват проблем на бъдещата звезда. Сърцето му биело твърде бързо, поради което го подлагат на интервенция. Всичко минава успешно и не след дълго Роналдо отново е на терена.

11. Когато е на 20 години, вече футболист на Манчестър Юнайтед, Роналдо остава без баща. Алкохолизмът не прощава на Хосе и той губи живота си. Тъжното събитие явно сепва фамилията и с помощта на Роналдо брат му Уго се подлага на лечение, за да се пребори с наркотичната си зависимост. Уго успява да спечели битката и днес ръководи малка фабрика за маслени бои. Същевременно показателна е една реплика на майката Долорес за нападателя: „Ако не се бе посветил на футбола, и той щеше да поеме по пътя на дрогата“.

12. В Спортинг първоначалната заплата на Роналдо била 50 евро на месец. Постепенно получава увеличение на 2 хиляди месечно. В Манчестър Юнайтед бележи голям финансов скок и прибира по 150 хиляди евро на месец, а след подписването на новия си контракт с „белия балет“ медиите разкриха, че португалецът ще взима по 500 хиляди паунда на седмица.

13.  Роналдо разиграва търг със спечелена от него „Златна обувка“, а получените пари дарява на училищата в Газа.

14.  Подпомага иновативни методи за лечение на рак на деца в САЩ. Роналдо е и активен кръводарител.

15.  Домът на Роналдо е бил ограбван, в резултат на което са му задигнати бижута и ценности на стойност 60 милиона евро. 

16. Роналдо притежава изключително богат автопарк, наброяващ 20 коли на някои от най-известните марки.

17. Представянето на нападателя в Реал Мадрид е сред най-зрелищните в историята. На „Бернабеу“ се струпват повече от 90 хиляди фенове.

18.  Някои туроператори също припечелват на гърба на Роналдо. Има открита специална дестинация – разходка по родните места на португалеца.

19.  Едни от най-популярните жени, с които се твърди, че Роналдо е имал отношения са: Мария Шарапова, Парис Хилтън и Ким Кардашиан. Най-известната му и най-дълга връзка бе с руския модел Ирина Шайк.

20.  Нито една от изброените жени не е майка на сина му – Кристиано Роналдо Джуниър. Легендите гласят, че майка на наследника на звездата на Реал е американка, с която е имал кратка авантюра. Твърди се, че Роналдо е платил щедра сума на жената, за да напусне неговия живот и този на сина му. В момента грижи за детето на Роналдо полагат преимуществено майка му Долорес и сестра му.