Първата третина от футболния сезон вече почти превали, а мнозина все още не могат да разгадаят енигмата на Паулиньо. Трансферът на бразилеца в Барселона през лятото отвори поле за много подигравки с полузащитника, а той  с представянето си терена прави всичко възможно да ги заличава една по една. Дотук бразилецът постига това, което малцина очакваха да стори, а именно – да предложи нещо ново на „блаугранас”. Причината, според каталунското издание „Спорт”, се крие във връзката с Лионел Меси.

Осмиваният Паулиньо дотук не отстъпва на триото BBC

Анализът твърди, че всички усилия, които Паулиньо полага напълно се припокриват с това, което е завявал в не едно и две интервюта – че няма да обръща внимание на критиките и предпочита да „говори” на терена. Твърди се, че в негово лице Меси вижда липсващата съставка, която да спои силните страни на отбора.

Всъщност аржентинецът е бил първият човек, който е дал благословията си за привличането на 29-годишния Паулиньо. „Спорт” припомня контролата между Аржентина и Бразилия от 8 юли, по време на която Меси казва на бъдещия си съотборник: „Ще те чакам в Барселона”. Дни по-късно самият Паулиньо потвърждава за случката. Очевидно Меси е разпознал таланта на халфа, макар и неговите качества да не могат да се асоциират пряко с философията на Барселона.

На Паулиньо му харесва да тича за Меси

Репликата „Ще те чакам в Барселона” не е била просто служебен поздрав. Именно това направи Меси в хода на сезона. Той изчака търпеливо момента, когато Паулиньо излезе на сцената: 2 минути срещу Алавес, 13 минути срещу Ювентус, 17 срещу Еспаньол и ето че дойде мачът срещу Хетафе, в който бразилецът вкара решителен гол. Той получи топката от Меси, за да отбележи. Оттук нататък синхронът помежду им започна да укрепва.

Забелязва се, че Меси все по-често започва да се оглежда за включванията от втора линия на Паулиньо. Двамата все по-добре предугаждат действията си на терена. Показателно е, че за 3 от общо четирите гола на Паулиньо дотук Меси или е дал асистенцията, или е проектирал атаката.